Αγαπημένα αρώματα με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση – Αποτελεσματικά όσο τα χάπια

Αγαπημένα αρώματα με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση – Αποτελεσματικά όσο τα χάπια

Έρευνες διαπιστώνουν ότι αρώματα όπως το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχουν αγχολυτικές και υπνωτικές ιδιότητες ισχυρές όσο των υπναγωγών φαρμάκων. Πού το αποδίδουν;

aromata_smell_iStock-1473337702
Αρχαίοι πολιτισμοί, από την Κίνα έως την Αίγυπτο, είχαν εντοπίσει στα αρώματα θεραπευτικές ιδιότητες έναντι του άγχους και καταστάσεων που πυροδοτούνται από αυτό, όπως ο διαταραγμένος ύπνος και οι κεφαλαλγίες. Σήμερα, η αρωματοθεραπεία όπως και άλλες θεραπείες της παραδοσιακής ιατρικής κεντρίζουν όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον, με πλέον φωτεινό παράδειγμα της τάσης την ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην Ινδία. «Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η παραδοσιακή ιατρική είναι το πρώτο λιμάνι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών» είχε δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η όσφρηση μπορεί να επιδράσει στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι οσφρητικοί νευρώνες στα τριχίδια της μύτης στέλνουν συνεχώς ηλεκτρικά σήματα απευθείας στον οσφρητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος με τη σειρά του «συνομιλεί» με τα κέντρα μνήμης και συναισθημάτων όπως ο νησιωτικός φλοιός, ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης