Long Covid: Αιματολογικοί δείκτες εντοπίζουν με ακρίβεια 96% τους πάσχοντες

Long Covid: Αιματολογικοί δείκτες εντοπίζουν με ακρίβεια 96% τους πάσχοντες

Επιστήμονες κατάφεραν να διαμορφώσουν έναν αλγόριθμο που εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια τους πάσχοντες από μακροχρόνια Covid με βάση συγκεκριμένους βιοδείκτες στο αίμα

221202190625_longcovid_shutter
Οι ασθενείς με μακροχρόνια Covid (long Covid) έχουν σαφείς διαφορές στην ανοσολογική και ορμονική λειτουργία από τους ασθενείς χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai και την Ιατρική Σχολή του Yale. Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες του αίματος που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid.

Οι γιατροί από το Mount Sinai εντόπισαν για πρώτη φορά συμπτώματα long Covid το 2020 όταν οι ασθενείς ανέφεραν επίμονα προβλήματα έπειτα από μια αρχική, διαγνωσμένη λοίμωξη Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά περιλάμβαναν γνωστική εξασθένηση ή «εγκεφαλική ομίχλη», ακραία κόπωση, δύσπνοια και χρόνιο πόνο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ένας στους 13 ενήλικες (ή το 7,5%) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει συμπτώματα long Covid που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες μετά τη νόσησή τους. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν σαφή αιτία για τα συμπτώματά τους και αυτή η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, παρέχει νέα στοιχεία για τις αιτίες τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης