Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη νόσο

Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη νόσο

H κ. Ελένη Αδάμου, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Λειτουργίας του ΥΓΕΙΑ μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το άσθμα, εξηγώντας τους παράγοντες που πυροδοτούν εμφάνισή του, τις ενδείξεις που θα πρέπει να μας υποψιάσουν, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες

asthma-1
Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών (βρόγχων). Στους ασθματικούς ασθενείς, οι αεραγωγοί αντιδρούν εντονότερα σε διάφορα ερεθίσματα (από το περιβάλλον ή από τον ίδιο τον οργανισμό), σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από άσθμα, με αποτέλεσμα την σύσπαση των βρόγχων (βρογχόσπασμος).

Αυτό προκαλεί τη στένωση των αεραγωγών, η οποία, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή (πρήξιμο των βρόγχων και παραγωγή παχύρευστων εκκρίσεων), οδηγεί σε μείωση της ροής του αέρα μέσα στους βρόγχους.

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Όταν η νόσος είναι σε ύφεση, ο ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το άσθμα εξαφανίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης