Στρεπτόκοκκος: Πώς επηρέασε η πανδημία

Το «ανοσολογικό χρέος», η επίδραση των συλλοιμώξεων και η επίδραση του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό μας

strep_test_child
Θέμα συζήτησης στα ιατρεία των παιδιάτρων και στις συναντήσεις μεταξύ γονέων μικρών παιδιών είναι τα τελευταία 24ωρα η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, με αφορμή τον θάνατο του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας. Περιστατικά στρεπτόκοκκου καταγράφονται διαχρονικά, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Τέξας, ένα επιβλαβές στέλεχος πνευμονίας προκλήθηκε από στέλεχος στρεπτόκοκκου.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια επιδημία στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι αυτός ο τύπος ασθένειας ήταν σε θέση να εξαπλωθεί. Παρά το γεγονός ότι το μικρόβιο είναι πολύ γνωστό και οι γονείς είναι συνηθισμένοι από τους παιδιάτρους στον έλεγχο για στρεπτόκοκκο όταν υπάρχει έντονος πονόλαιμος, τα τελευταία τρία χρόνια, με αφετηρία την πανδημία κορωνοϊού αποκαλύπτεται το νέο του «πρόσωπο».

Πλέον, και ενώ όλες οι χώρες έχουν βγει σταδιακά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, διαπιστώνεται ότι συνηθισμένα, γνωστά παθογόνα δίνουν τις ίδιες λοιμώξεις, ενίοτε με πιο βαριά κλινική εικόνα και με άλλη εποχική κατανομή σε σχέση με αυτή που ήταν συνηθισμένη πριν από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που κατέγραψαν σοβαρά περιστατικά λοίμωξης με στρεπτόκοκκο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο αύξηση τόσο των απλών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο όσο και των διεισδυτικών λοιμώξεων, κυρίως σε παιδιά κάτω από δέκα ετών, ενώ το σύνηθες ήταν η συρροή κρουσμάτων στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

Τρεις υποθέσεις υπάρχουν πίσω από αυτό το φαινόμενο. Η πρώτη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, είναι το «ανοσολογικό χρέος». Όπως αναφέρει, «επί τρία χρόνια βιώσαμε μεγάλα διαστήματα καραντίνας, κλειστήκαμε μέσα, δε συγχρωτιστήκαμε. Μετά τις καραντίνες, ο ανθρώπινος οργανισμός εκτέθηκε σε συνήθεις λοιμώξεις μετά από αρκετό καιρό. Παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στην περίοδο της covid και παρακολούθησαν για πρώτη χρονιά τους παιδικούς σταθμούς εφέτος, είχαν σχεδόν ‘παρθένο’ οργανισμό όσον αφορά στην επαφή τους με τα συνηθισμένα ιογενή ή μικροβιακά παθογόνα». Με αυτά τα δεδομένα, οι λοιμώξεις εκδηλώνουν μια πιο βίαιη έκφραση και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται εφέτος γενικότερα.

Μια δεύτερη υπόθεση για τις βαρύτερες λοιμώξεις από συνηθισμένα παθογόνα είναι η επίδραση συλλοιμώξεων. «Οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη συνυπάρξει με ιό, προκαλεί όπως είναι λογικό, πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση», εξηγεί η κυρία Τζέτζη. Από το φθινόπωρο και έπειτα, μετά την πανδημία οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι απανωτές και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν συλλοιμώξεις.

Ένα τρίτο σενάριο που διατυπώνεται με τη μορφή ερωτήματος από την παιδίατρο, είναι το εξής: «Ο κορωνοϊός, στον οποίο εκτεθήκαμε όλοι, γνωρίζουμε τι επίδραση είχε στο ανοσοποιητικό μας;». Η απάντηση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη με σαφή και ολοκληρωμένο τρόπο. Τα παραπάνω σενάρια απασχόλησαν τους ειδικούς στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Λισαβόνα.

Γίνεται, επομένως, σαφές ότι η πιο σοβαρή έκφραση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, δηλαδή η διεισδυτική λοίμωξη, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Το ygeiamou.gr επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο. Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Θα σε στείλω στην εντατική»: Πώς τρομοκρατούσε η σπείρα των body builder τα νότια προάστια

Survivor All Star: Ο... στρατηγός Μπάρτζης έστειλε δύο Μπλε στον τάκο - Δείτε βίντεο

Bίντεο της σύγκρουσης ΙΧ με πατίνι στην Καλαμάτα: Σοβαρά τραυματισμένος ο 15χρονος

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης