Φάρμακα: Οι ελλείψεις προκάλεσαν ζημιά 350 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές

Φάρμακα: Οι ελλείψεις προκάλεσαν ζημιά 350 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασαν πέρυσι υποχώρηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με το 2021, καθώς προτεραιότητα είχε η κάλυψη των αναγκών των ελλήνων πολιτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω των ελλείψεων φαρμάκων

farmaka
Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και η στροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά ώστε να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, αποτυπώθηκε στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα η σχετική ζημιά εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ, δείχνοντας πως ο κλάδος αναγκάστηκε να παραμείνει στη μη συμφέρουσα ελληνική αγορά, στερούμενος τη σημαντική ρευστότητα που προσφέρουν οι ξένες αγορές.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία που εκδόθηκε με την Επιστημονική Επιμέλεια του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2022 ο κλάδος του φαρμάκου αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά έναν ισχυρό πυλώνα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών. Όμως κατά την προηγούμενη χρονιά οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασαν υποχώρηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με το 2021, όταν οι εξαγωγές είχαν φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο των 2,9 δισ. ευρώ. Οι απώλειες λοιπόν ήταν της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης