Διαβήτης τύπου 1: Δίκοπο μαχαίρι η χορήγηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων – Ενημερωθείτε

Διαβήτης τύπου 1: Δίκοπο μαχαίρι η χορήγηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων – Ενημερωθείτε

Ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση off label φαρμάκων πέραν της ινσούλινης θα πρέπει να δείχνουν οι θεράποντες γιατροί ατόμων με διαβήτη τύπου 1 όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα

230217181820_woman_diabetes_1
Σημαντικά οφέλη αλλά και κινδύνους ενέχει η χρήση φαρμάκων «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων» (off label) από άτομα με διαβήτη τύπου 1, προειδοποιούν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας Southwestern (UT Southwestern) μέσα από την πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Πρακτικά η χορήγηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σημαίνει τη χορήγηση ενος φαρμάκου σε κάποιον ασθενή για μια πάθηση ή σύμπτωμα, που δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της χώρας – στη δική μας περίπτωση από τον ΕΟΦ. Ενδέχεται ένα φάρμακο να χορηγείται με συγκεκριμένη ένδειξη στις ΗΠΑ λόγου χάρη, αλλά να μην έχει εγκριθεί για τον ίδιο λόγο και στην Ευρώπη – στην περίπτωση αυτή η συνταγογράφησή του στην Ελλάδα για παράδειγμα θα είναι off label. Τα ευρήματα της νέας έρευνας, σημειώνουν οι επιστήμονες, φέρνουν στο φως την πραγματική εικόνα από μια πολύ συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται και στη χώρα μας.

Οι ενέσεις ινσουλίνης αποτελούν μονόδρομο για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1, καθώς βασικό χαρακτηριστικό της αυτοάνοσης νόσου είναι η καταστροφή των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν την ορμόνη. Χωρίς ινσουλίνη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται ραγδαία και οδηγούν σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως διαβητικό κώμα, τύφλωση, νευροπάθεια και διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ), μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που οφείλεται στην υπερπαραγωγή κετονών (οξέα) στο αίμα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης