Μνήμη: Η πρώιμη νόσος που την απειλεί στους 50ρηδες

Η άμεση συσχέτιση καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας ενισχύεται από έναν διαρκώς αυξανόμενο όγκο επιστημονικών ευρημάτων - Νέα μελέτη αναδεικνύει την πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο ως παράγοντα σοβαρής απειλής για τη μνήμη ήδη από τη μέση ηλικία

230130125502_man_fifties
Προβλήματα στη λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και γενικότερα σε ό,τι αφορά στην εγκεφαλική υγεία θα μπορούσε να προκαλέσει η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος (πριν τα 60) υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology. Ειδικότερα, η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα, σχετίζεται με μειωμένη γνωστική απόδοση στη μέση ηλικία.

Η σχέση μεταξύ καρδιακής και εγκεφαλικής υγείας υποστηρίζεται από έναν πολύ μεγάλο όγκο επιστημονικών μελετών. Η πλειονότητα αυτών, ωστόσο, επικεντρωνόταν έως τώρα σε ηλικιωμένους, συνδέοντας συχνά τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο με αυξημένους κινδύνους γνωστικής εξασθένησης, αλλά και πλήρη άνοια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αυτές τις βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο. Λιγότερα στοιχεία έχουν γίνει, όμως, γνωστά, σχετικά με το εάν η καρδιαγγειακή νόσος σε νεαρή ηλικία είναι ικανή να μετριάσει τη νοητική οξύτητα των ανθρώπων, καθώς και πότε γίνονται εμφανή τέτοιου είδους συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης