Διαβήτης – Παράδοξο: Γιατί δεν νοσούν όλοι όσοι έχουν περιττά κιλά

Διαβήτης – Παράδοξο: Γιατί δεν νοσούν όλοι όσοι έχουν περιττά κιλά

Φως στους μηχανισμούς που προωθούν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη σε παχύσαρκα άτομα ρίχνει πρόσφατη μελέτη

190927153759_zygaria
Μια ιδιαίτερη σχέση συνδέει την παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με την πρώτη νόσο να ευθύνεται για περισσότερα από τα οκτώ στα δέκα περιστατικά της δεύτερης. Έχει διαπιστωθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη σακχάρων και λιπαρών σε συνδυασμό με την ελλιπή σωματική άσκηση επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη, αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη ενω, σε προχωρημένο στάδιο, η έκκρισή της δεν επαρκεί για να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν κανόνα και πολλά παχύσαρκα άτομα δεν θα εμφανίσουν ΣΔ2. Το «παράδοξο» βρέθηκε στο μικροσκόπιο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ώστε να εντοπιστούν μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου και μελέτης του εντέρου, το ήπατος, των μυών και του λεκού λιπώδους ιστού σε περιραματόζωα, οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και τα πιθανώς εμπλεκόμενα όργανα, βιολογικά μονοπάτια και γονίδια. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Medicine.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης