Καρκίνος: Η επέμβαση – «φάρμακο» που μειώνει κατά 48% τον κίνδυνο θανάτου

Καρκίνος: Η επέμβαση – «φάρμακο» που μειώνει κατά 48% τον κίνδυνο θανάτου

Μια αποτελεσματική χειρουργική μέθοδος απώλειας βάρους για τους νοσογόνα παχύσαρκους βάζει φρένο στην εκδήλωση καρκίνου, καθώς και στον κίνδυνο θανάτου από κακοήθεια

220606123124_paxisarkia__1_
Η βαριατρική χειρουργική αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, δηλαδή με ΔΜΣ ≥ 35 με συνοδό νόσημα ή ≥ 40, και προλαμβάνει μια συννοσηρότητα της παχυσαρκίας, την εκδήλωση καρκίνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Cleveland Clinic που δημοσιεύτηκε στο JAMA, η απώλεια βάρους μετά τη βαριατρική χειρουργική συσχετίστηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο με 13 τύπους καρκίνου, όπως τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τους καρκίνους του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών και του θυρεοειδούς, αλλά και με άλλα συνοδά νοσήματα. Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε σύγχρονη μάστιγα μεγέθους πανδημίας, με έναν στους πέντε ενήλικες (20%) στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκοι. Τα ευρήματα επομένως θεωρούνται σημαντικά για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης