ΧΑΠ – Πνευμονοπάθειες: Πότε και πώς καλύπτονται

ΧΑΠ – Πνευμονοπάθειες: Πότε και πώς καλύπτονται

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2022 είναι αφιερωμένη στον πλανήτη, αποσκοπώντας στην ενημέρωση σχετικά με απειλές όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία πλήττει κυρίως άτομα με πνευμονικές παθήσεις. Πώς μπορεί να προφυλάξει το ατομικό συμβόλαιο υγείας;

lung_cancer-1280x854
Κάθε χρόνο, με αφορμή τα γενέθλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η 7η Απριλίου αφιερώνεται στην Υγεία και την ευαισθητοποίηση για μείζονος σημασίας θέματα σχετικά με αυτή. Φέτος, με σύνθημα «ο πλανήτης μας, η υγεία μας», ο ΠΟΥ επιχειρεί να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στις κατεπείγουσες αναγκαίες δράσεις ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη και να γίνει η ευημερία η βάση κάθε κοινωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η μακροχρόνια και οξεία έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, από προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, παθήσεις όπως καρκίνος έως πρόωρο θάνατο. Τα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, επί παραδείγματι, υπολογίζεται ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ κατά περισσότερο από οχτώ μήνες. Παράλληλα, το 90% περίπου των Ευρωπαίων εκτίθενται σε συγκεντρώσεις ρύπων που υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης