Το φαγητό που απειλεί τους πνεύμονες αλλά και τον ύπνο των παιδιών

Ένα φαγητό, αγαπημένο στην πλειονότητα των παιδιών, μάλλον αποδεικνύεται επιβλαβές για την υγεία των πνευμόνων τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικού συριγμού και άσθματος. Τι παρατήρησαν οι ειδικοί

Το μαγειρεμένο κρέας, φαγητό που αγαπούν τα περισσότερα παιδιά, φαίνεται πως σχετίζεται με το τον συριγμό των πνευμόνων στην παιδική ηλικία -γνωστό και ως χουρχουρητό ή «γατάκια» στο στήθος- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Thorax.

Υπεύθυνη για το σύμπτωμα άσθματος και γενικότερης αναπνευστικής δυσχέρειας, κατά τα ευρήματα, είναι η αυξημένη παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) που συντελείται κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα ή άλλη μέθοδο μαγειρέματος του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία.

Τα AGES διεγείρουν ειδικά κύτταρα που αφθονούν στους πνεύμονες, υπεύθυνα για την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν τη φλεγμονή. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς συνδέονται με τα αναπνευστικά συμπτώματα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr