Θυρεοειδής: Το σύνδρομο που ενοχοποιείται για τον υποθυρεοειδισμό

Θυρεοειδής: Το σύνδρομο που ενοχοποιείται για τον υποθυρεοειδισμό

O κ. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων, μιλάει στο ygeiamou και αναλύει το σύνδρομο Cushing και τη σχέση του με τον υποθυρεοειδισμό

211223124254_211005122620_cortisol
Το 50% των ασθενών με σύνδρομο Cushing έχει παράλληλα υποθυρεοειδισμό, πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί μετά από θεραπευτική χειρουργική επέμβαση για τους περισσότερους ασθενείς, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, επισήμαναν ότι η ανασκόπηση μελετών στην οποία προέβησαν έδειξε ότι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αυξήθηκαν όταν μειώθηκαν οι τιμές της κορτιζόλης μετά την επέμβαση.

Η έκκριση κορτιζόλης ελέγχεται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Η μεγάλη αύξηση των επιπέδων της ορμόνης αυτής στον οργανισμό οφείλεται είτε στην ύπαρξη αδενώματος στην υπόφυση, είτε στην υπερλειτουργία των επινεφριδίων / ύπαρξη όγκου στα επινεφρίδια είτε στη χρόνια θεραπεία με στεροειδή φάρμακα. Η παρατεταμένη έκθεση στην κορτιζόλη -η οποία βοηθά, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, υποστηρίζει τον οργανισμό για να ανταπεξέρχεται στις μακροχρόνιες καταστάσεις στρες και να αποκρίνεται στη φλεγμονή- οδηγεί στο σύνδρομο Cushing. Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης