Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Η κατάσταση που αυξάνει κατά 24% τον κίνδυνο

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Η κατάσταση που αυξάνει κατά 24% τον κίνδυνο

Τον κώδωνα του κινδύνου προς όσους τα βρίσκουν «δύσκολα» με τον ύπνο κρούει πρόσφατη σουηδική μελέτη, η οποία αποκαλύπτει επικίνδυνη σύνδεση της αϋπνίας με έναν ιδιαίτερο και απειλητικό για τη ζωή τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας

211103185546_man_sleepless
Τη σύνδεση της αϋπνίας με τη ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος αποκάλυψε πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, την έγκριτη επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση «άκρως θανατηφόρα», όπως τη χαρακτήρισε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Susanna C. Larsson, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη μονάδα καρδιαγγειακής και διατροφικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στη μονάδα ιατρικής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν παθολογικές διευρύνσεις των εγκεφαλικών αρτηριών που εντοπίζονται στο 3% περίπου του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Καθώς το τοίχωμα των ανευρυσμάτων είναι λεπτό και εύθρυπτο, υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης τους και εμφάνισης αιμορραγίας, συνηθέστερα υπαραχνοειδούς, έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από την έξοδο αίματος προς τον υπαραχνοειδή χώρο του εγκεφάλου από κάποιο αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου. Εκτιμάται ότι το 2,5% περίπου των εγκεφαλικών (ή ενδοκρανιακών) ανευρυσμάτων θα υποστούν ρήξη.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης