Κορωνοϊός – Διαβήτης: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που απειλεί τη ζωή των ασθενών – Πιο ευάλωτοι οι άνω των 65

Κορωνοϊός – Διαβήτης: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που απειλεί τη ζωή των ασθενών – Πιο ευάλωτοι οι άνω των 65

Οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια διαβήτη που προσβάλλονται από κορωνοϊό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου – Τα ιατρικά δεδομένα, οι υποκείμενες παθήσεις και τα φάρμακα που εκτοξεύουν τον κίνδυνο

201209162736_diabetes
Η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων σε μια μεγάλη και συνεχιζόμενη επανεξέταση και μετα-ανάλυση μελετών για την COVID-19 και τον διαβήτη επιβεβαιώνει ότι οι ασθενείς με πιο προχωρημένη διαβητική νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου όταν μολύνονται από τον SARS-CoV-2. Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Η ανανεωμένη ανάλυση περιλαμβάνει 60 μελέτες (40 εκ των οποίων για θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19) και 44.509 συμμετέχοντες από 18 χώρες. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση μιας συστηματικής επανεξέτασης και μετα-ανάλυσης σε παρατηρητικές μελέτες που εξέταζαν ανθρώπους με διαβήτη και τη σοβαρότητα της COVID-19 και τον σχετικό με αυτή θάνατο, την οποία οι συγγραφείς θα επικαιροποιούν τακτικά. Η πρώτη ανάλυση είχε δημοσιευθεί στο Diabetologia τον Ιούλιο του 2021.

Η επανεξέταση βρήκε ότι οι συσχετισμοί για θάνατο από COVID-19 σε ανθρώπους με διαβήτη ήταν παρόμοιοι με όσους βρέθηκαν και στον γενικό πληθυσμό. Οι άνδρες πάσχοντες από διαβήτη ήταν 39% πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες ασθενείς (σύμφωνα με 21 μελέτες) και οι πάσχοντες άνω των 65 ετών είχαν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από τους διαβητικούς κάτω των 65 ετών (8 μελέτες). Για κάθε χρόνο αύξησης στην ηλικία, ο σχετικός κίνδυνος για θάνατο από κορωνοϊό στους διαβητικούς ασθενείς αυξανόταν κατά 5% (14 μελέτες), ενώ οι παχύσαρκοι (Δείκτης Μάζας Σώματος-ΔΜΣ άνω των 30 kg/m²) και διαβητικοί είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τους ασθενείς φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18.5 – 24.9kg/m²).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης