Να γιατί τρώμε πρόχειρο φαγητό και παχαίνουμε όταν κόβουμε το τσιγάρο

Να γιατί τρώμε πρόχειρο φαγητό και παχαίνουμε όταν κόβουμε το τσιγάρο

Τον μηχανισμό μέσω του οποίου η αποχή από τη νικοτίνη, κατά τη διακοπή του καπνίσματος, αυξάνει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους εντόπισαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη

210924124156_quit-smoking-1280x720
Νέα δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota δείχνουν μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στην αποχή από τη νικοτίνη και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal Drug and Alcohol Dependence, υποδεικνύουν το σύστημα οπιοειδών, δηλαδή τις εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τον εθισμό και τη ρύθμιση της όρεξης, ως πιθανή αιτία για την προτίμηση του καπνιστή σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποχής από τη νικοτίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους για όσους διακόπτουν το κάπνισμα, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.

«Εξετάσαμε αν η πραγματική αποχή από τη νικοτίνη αυξάνει την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού -το οποίο περιέχει πολύ αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη- και πώς εμπλέκονται οι υποδοχείς ανακούφισης του στρες στο σύστημα οπιοειδών. Ο μετριασμός αυτών των προκλήσεων κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας θα βοηθήσει τους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, κατανοώντας παράλληλα τις διατροφικές τους συνήθειες και ενθαρρύνοντας πιο υγιεινές αποφάσεις», εξηγεί ο Mustafa al’Absi, Ph.D., ψυχολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης