Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Το επικρατέστερο σενάριο

Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Το επικρατέστερο σενάριο

Μετά από 18 μήνες πανδημίας με κοινωνική απόσταση, μάσκες και lockdown, αυτό που όλοι θέλουμε να μάθουμε είναι πότε και πώς θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε - Παρόλο που τίποτα δε μπορεί να είναι σίγουρο, οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία ώστε να διαμορφώσουν ρεαλιστικά σενάρια ως προς την εξέλιξη της πανδημίας

201222182626_200416194245_st-coronavirus_0
Σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Δρ. Paul Hunter, εξηγεί ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι η πρώτη στην οποία ένας κορωνοϊός προκαλεί μια θανατηφόρο πανδημία. Θεωρείται ότι η πανδημία της ρωσικής γρίπης που εμφανίστηκε το 1880 και εξελίχθηκε σε τέσσερα ή πέντε κύματα για πέντε χρόνια, στην πραγματικότητα προήλθε από έναν άλλο κορωνοϊό, τον OC43. Στην Αγγλία και τη Σκωτία, μάλιστα, οι περισσότεροι από τους θανάτους συνέβησαν το 1890-1891, με τον ιό OC43, πάντως, να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σοβαρή νόσο.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19, ήρθε επίσης για να μείνει, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες λίγους μήνες πριν, υποστηρίζοντας πως ούτε τα εμβόλια αλλά ούτε και η φυσική νόσηση θα σταματήσουν την εξάπλωσή του.

«Παρόλο που τα εμβόλια πράγματι μειώνουν τη μετάδοση, δεν εμποδίζουν τη λοίμωξη σε βαθμό ικανό ώστε να εξαλείψουν τον ιό. Ακόμα και πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, βλέπαμε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να μολύνονται από τον ιό και να τον μεταδίδουν σε άλλους. Καθώς, λοιπόν, τα εμβόλια είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παραλλαγής Δέλτα συγκριτικά με άλλες μορφές του ιού, η πιθανότητα της λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό έχει αυξηθεί», υποστηρίζει ο Δρ. Hunter.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης