Κορωνοϊός: Το όργανο που βάζει στο «μάτι» ο ιός – Όχι δεν πρόκειται για τους πνεύμονες

Κορωνοϊός: Το όργανο που βάζει στο «μάτι» ο ιός – Όχι δεν πρόκειται για τους πνεύμονες

Ο Δημοσθένης Κατρίτσης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ εξηγεί πως η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να επηρεάζει την καρδιά - Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των καρδιοπαθών

210331213020_heart1
Η λοίμωξη COVID-19 οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 ένα στέλεχος κορωνοϊού το οποίο δεν είχε απομονωθεί προηγουμένως. Αποτελεί μια σύγχρονη, εκτεταμένη επιδημία.

Σύμφωνα με το Coronavirus Resource Center του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins το οποίο παρακολουθεί στενά τα δεδομένα διεθνώς, έχουν πλέον νοσήσει άνω των 190.000.000 ανθρώπων και οι θάνατοι παγκοσμίως υπερβαίνουν πλέον τα 4.000.000. Στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί άνω των 590.832 ατόμων και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 13.743 θάνατοι.

Δεδομένης της σοβαρότητας της νόσου, πολλά εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τους καρδιοπαθείς:

Επηρεάζει την καρδιά η λοίμωξη COVID-19;

Κλείσιμο
Η λοίμωξη με COVID-19 είναι μία εν δυνάμει προθρομβωτική κατάσταση η οποία προδιαθέτει σε ειδικού τύπου έμφραγμα μυοκαρδίου (σε περίπου 7% των νοσούντων) και πνευμονική εμβολή. Επί πλέον προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη με πολλούς μηχανισμούς, αποτελώντας πλέον μία αιτία φλεγμονώδους μυοκαρδίτιδος. Χρειάζεται επομένως καρδιολογική εγρήγορση στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών και εντατικοποίηση της αντιπηκτικής αγωγής όπου αυτή ενδείκνυται. Από την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ασφάλεια αντιϋπερτασικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και των υποδοχέων της αγγειοτανσίνης κατά τη χορήγηση σε ασθενείς με ενεργό νόσο COVID-19. Διερευνάται μάλιστα και το ενδεχόμενο τα φάρμακα αυτά να ασκούν προστατευτική δράση κατά του ιού.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης