Μαστογραφία: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία της εξέτασης

Μαστογραφία: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία της εξέτασης

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία και αν ναι, πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος; Πρόκειται για συνηθισμένη απορία κάθε γυναίκας που αναμένεται να κάνει μαστογραφία και ο Δρ Κωνσταντίνος Συργιάννης Διευθυντής Ιατρός Ακτινολόγος Ειδικός Απεικόνισης Μαστού του Metropolitan Hospital απαντά σ' αυτό το φλέγον ερώτημα

breast-cancer
Η συνήθης ερώτηση που αφορά κάθε εξέταση στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται κάποια ακτινοβολία είναι μήπως η ακτινοβολία της εξέτασης κρύβει κάποιον κίνδυνο. Αυτή η ερώτηση γίνεται από πολλές ασθενείς και για τη μαστογραφία, μια από τις πλέον πολύτιμες εξετάσεις στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. «Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από τη μαστογραφία;» Και αν, ναι, «πόσος είναι ο κίνδυνος;» Ιδού πως έχουν τα πράγματα. Η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός από τη μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Έχει υπολογιστεί, βάσει μελετών, πως η επίπτωση (το μέτρο της πιθανότητας εμφάνισης) του προκαλούμενου από την ακτινοβόληση καρκίνου του μαστού διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης της μαστογραφίας και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των διαδοχικών ελέγχων. Η διακύμανση της επίπτωσης είναι από 0,04 μέχρι 1 γυναίκα που θα νοσήσει ανά 1.000 γυναίκες που εξετάζονται συστηματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης