Μάχη δίνει η Γκίφορντς μετά το μακελειό

Μάχη δίνει η Γκίφορντς μετά το μακελειό

Ένα κοριτσάκι εννέα ετών ανάμεσα στους νεκρούς. Δράστης o 22χρονος Jared Loughner…

Μάχη δίνει η Γκίφορντς  μετά το μακελειό
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε στο Τούσον της Αριζόνας στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιούσε η αμερικανίδα βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς.

Η Γκίφορντς, 40χρονη βουλευτής των Δημοκρατικών, πυροβολήθηκε από τον δράστη του μακελειού στο κεφάλι εξ επαφής και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας της.

Κλείσιμο



Δράστης του μακελειού είναι o 22χρονος Jared Loughner, ο οποίος συνελήφθη.

Ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ της κομητείας Πίμα, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο συλληφθείς αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν. ‘Μπορώ να σας πω ότι αυτό το άτομο ίσως έχει ψυχολογικό πρόβλημα’, δήλωσε ο Ντάπνικ.

Ο σερίφης πρόσθεσε ότι είχε υπάρξει επαφή στο παρελθόν ανάμεσα σε ανθρώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και το Λόουνερ όταν είχε προβεί σε απειλές δολοφονίας, αν και δεν ήταν κατά της Γκίφορντς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να μην έδρασε μόνος.






Μεταξύ των νεκρών είναι ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μολ, όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC επικαλούμενο αξιωματούχους της αστυνομίας, καθώς και ένα κορίτσι μόλις  εννέα ετών.

Απερίγραπτη τραγωδία χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την επίθεση κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς.

Τέτοια παράλογη πράξη βίας δεν έχει καμία θέση σε μια ελεύθερη κοινωνία, πρόσθεσε. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η Γκίφορντς έχει τραυματιστεί σοβαρά.


Το θέμα αναπόφευκτα παίρνει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις.

 Ο νόμος για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης το καλοκαίρι του 2010 πυροδότησε τον πολιτικό διχασμό στην Αριζόνα, η όποια επιπροσθέτως πλήττεται ιδιαίτερα και από την οικονομική κριση. Η πλειονότητα των πολιτών τάχθηκε υπέρ του νόμου, ωστόσο  πολέμιοί του τον χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και ρατσιστικό.

Η Γκίφορντς, που εξελέγη με μικρή διαφορά το Νοέμβριο, ήταν υπέρ μιας μετριοπαθέστερης πολιτικής και επρόκειτο να προωθήσει αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο μέτρα για τη μεταρρύθμισή του.

Άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι το συμβάν να αποτελεί κορύφωση των επιθέσεων που έχουν δεχθεί βουλευτές, με αιχμή τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Η Γκίφορντς, υπέρμαχος της μεταρρύθμισης, αντιμετώπισε απειλές και βανδαλισμούς στο πολιτικό γραφείο της, ενώ πρόσφατα κάποιος εμφανίστηκε με όπλο σε πολιτική συγκέντρωσή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος της Γκίφορντς, στην προεκλογική του αφίσα εμφανίζεται με στρατιωτικό εξοπλισμό και αυτόματο όπλο. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης