Κορωνοϊός: Ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν το αντίσωμα που μπορεί να «δώσει» φάρμακο σε λίγους μήνες

cor_hol

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας Δρ. Frank Grosveld εξηγεί σε συνέντευξή του πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την παρασκευή φαρμάκου και με άλλη διαδικασία, την παρασκευή εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό

Το «κλειδί» που ενδέχεται να ανοίξει την «πόρτα» για τη δημιουργία ενός φαρμάκου, το οποίο θα καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό και θα αποτελέσει την «ασπίδα» της ανθρωπότητας στην πανδημία COVID-19 φέρονται να βρήκαν Ολλανδοί επιστήμονες. Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, εντόπισαν αντίσωμα του νέου κορωνοϊού, το οποίο μπορεί να δείξει τον δρόμο για την ανίχνευση και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλείται.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τεστ και δοκιμές σε ανθρώπους. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα στη μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο για τον νέο κορωνοϊό.

Ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας που βρήκαν το αντίσωμα, Frank Grosveld, δηλώνει πολύ αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το πώς η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκου για τον νέο κορωνοϊό και ακολούθως στην παρασκευή ενός εμβολίου.

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του Δρ. Grosveld:

Τι ακριβώς βρήκατε εσείς και οι συνεργάτες σας από το Τμήμα Ιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης;

«Έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με ένα αντίσωμα που είχαμε ήδη απομονώσει πριν από την τρέχουσα πανδημία και το οποίο αλληλεπίδρασε με διάφορους κορωνοϊούς. Το αντίσωμα αποτρέπει τον ιό από το να είναι σε θέση να μολύνει και μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανίχνευσή του».

Πώς το ανακαλύψατε αυτό;

«Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν ξεκίνησα ένα πρότζεκτ σαν χόμπι για να δω αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινα αντισώματα σε ποντίκια. Αυτό πέτυχε και τελικά οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας Erasmus MC: Harbour Antibodies BV. Τώρα έχουμε υποκαταστήματα στη Σαγκάη, τη Βοστώνη και το Ρότερνταμ. Αναπτύσσουν κυρίως αντισώματα για τη θεραπεία όγκων».

«Μαζί με το τμήμα Ιολογίας και τη Σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συμμετείχαμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα: ZAPI. Ο στόχος ήταν να αναπτυχθούν αντισώματα κατά του MERS, του SARS και ενός άλλου κορωνοϊού του Χονγκ Κονγκ (OC-43). Σε αυτό το πρότζεκτ, βρήκαμε αντισώματα που αλληλεπίδρασαν με αυτούς τους τρεις διαφορετικούς ιούς και τους εμπόδιζαν να μολύνουν.

Όμως, οι ιοί αυτοί έχουν ήδη περιοριστεί, τώρα ασχολούμαστε με έναν διαφορετικό κορωνοϊό. Εξακολουθήσαμε να διατηρούμε αντισώματα στο ψυγείο, που δεν είχαν περάσει από τεστ, από την προηγούμενη μελέτη, τα οποία δεν αντιδρούσαν με τις τρεις μεταλλάξεις, αλλά με το SARS1. Όταν ξέσπασε η τρέχουσα κρίση με τον SARS2, εξετάσαμε αμέσως εάν τα αντισώματα που αντέδρασαν με το SARS1 ανταποκρίνονται στον SARS2. Στη συνέχεια βρήκαμε το αντίσωμα που έχει δημοσιευτεί τώρα».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους;

«Προσπαθούμε τώρα να βρούμε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να παράγει το αντίσωμα σε μεγάλη κλίμακα ως φάρμακο. Προτού να διατεθεί στο εμπόριο, το αντίσωμα πρέπει να περάσει από εκτεταμένη φάση ανάπτυξης και να δοκιμαστεί για τοξικολογικές ιδιότητες. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την ανάπτυξη του ως φάρμακο, θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το αντίσωμα για να δημιουργήσουμε ένα διαγνωστικό τεστ: ένα τεστ που ο καθένας θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν εάν έχουν λοίμωξη ή όχι».

Πόσο μοναδικό είναι αυτό το εύρημα;

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο αντίσωμα που εμποδίζει τη μόλυνση. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει φάρμακο στην αγορά. Μια τέτοια εύρεση είναι πολύ σπάνια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου δούλεψα πολύ πάνω στη λειτουργία των γονιδίων: πώς ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια, ποια είναι η δομή του γονιδιώματός μας; Ευτυχώς, ήμουν, επίσης, σε θέση να κάνω μια σειρά από ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα που με έκανε να νιώσω ότι προχωρούσαμε πραγματικά. Αλλά η έρευνα αυτή αφορούσε κυρίως την κατανόηση και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό το αντίσωμα αφορά μόνο την εφαρμογή».

Έτσι έχετε τώρα τη λύση;

«Εάν σε έναν ασθενή χορηγηθεί το αντίσωμα, αναμένεται, όπως προσδοκούμε, η μόλυνση να σταματήσει. Και έτσι μπορεί να δώσει στον ασθενή την ευκαιρία να αναρρώσει. Αλλά η πρόληψη είναι φυσικά η καλύτερη θεραπεία: μια πραγματική λύση είναι συνεπώς ένα εμβόλιο, άλλοι εργάζονται σε αυτό. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί εύκολα να διαρκέσει δύο χρόνια. Το φάρμακό μας, αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νωρίτερα. Αλλά θα είναι πιο ακριβή η παραγωγή.

Ένα εμβόλιο αποτελείται συνήθως από μια πρωτεΐνη που προέρχεται από έναν ιό ή έναν νεκρό ιό. Εάν το βάλετε σε ανθρώπους ή ζώα, θα κάνουν αντισώματα εναντίον του. Αυτό δημιουργεί τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, που θυμούνται αυτά που έχουν ξαναδεί. Αν ο ιός προσπαθήσει να εισέλθει στο σώμα, αυτά τα κύτταρα μνήμης μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε αυτό και να αποκρούσουν τον ιό. Ένα αντίσωμα δρα ως φάρμακο, αλλά ο ασθενής δεν παράγει μόνος του τα αντισώματα. Εάν δημιουργηθεί το φάρμακο, θα λειτουργήσει ως λύση για λίγες εβδομάδες. Θα είναι αρκετό για ανάκαμψη, αλλά πιθανώς να μην αντιμετωπίζει τον ιό για πάντα. Είναι καλύτερα αν ο ασθενής αναπτύξει τα δικά του αντισώματα».

Τι πιστεύετε για την τρέχουσα προσέγγιση στις Κάτω Χώρες;

«Είμαστε πολύ χαλαροί και δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Για παράδειγμα, στην αρχή υπήρξαν πολύ λίγα τεστ και λίγοι περιορισμοί, ενώ μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ιταλία».

Το τεστ που θα αναπτύξετε θα λύσει ορισμένα προβλήματα από αυτά;

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό και μάλιστα ένα φτηνό πρώτο τεστ έχει ήδη παραχθεί στην Κίνα, αλλά δεν ξέρω σε τι ποσότητα είναι σε θέση να δημιουργήσουν. Τους ζήτησα να στείλουν κάποια τεστ για να τα δοκιμάσουμε, αλλά η απαγόρευση των πτήσεων από την Κίνα το κάνει δύσκολο. Η διεξαγωγή ενός τεστ μπορεί να είναι ταχύτερη από την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, διότι μια τέτοια εξέταση δεν χρειάζεται να διερευνηθεί εξίσου καλά με το φάρμακο. Δεν είναι κάτι που χορηγείται σε έναν ασθενή και λειτουργεί σχεδόν το ίδιο με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει το τεστ στο τέλος».

Πηγή: www.erasmusmagazine.nl

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Πειραματική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ - Σε τρεις μήνες τα πρώτα αποτελέσματα

Κορωνοϊός: Τα πέντε εμβόλια και φάρμακα που έχουν τις περισσότερες ελπίδες για θεραπεία και προστασία

Φάρμακα για τον κορωνοϊό: Τα ενθαρρυντικά νέα από τις έρευνες και το ελληνικό «οπλοστάσιο» κατά του ιού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Από Erasmus MC

Αγαπητοί δημοσιογράφοι του Πρώτου Θέματος ο καθηγητής Frank Grosveld ανήκει στο Erasmus MC στο Rotterdam και όχι στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης με το οποίο συνεργάζεται. Παρακαλώ διορθώστε. Δείτε https://www.erasmusmagazine.nl/en/2020/03/14/unique-discovery-in-erasmus-mc-antibody-against-corona

Γιώργος

Παραμύθια δεν υπάρχει περίπτωση θέλει 2-3 χρόνια να ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες. Εκτός αν το είχαν έτοιμο.

σδφ

αν το εχουμε το φθινόπωρο ναι ειναι το πιο πιθανι οτι το ειχαμε...

Κομμένη η παραμύθα!

Παραμύθια λες εσύ, άσχετε! Οι πειραματική περίοδος, από τη στιγμή που το έχουν ήδη βρει, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα! Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ της περιόδου, έως ότου πάρει άδεια από την EMA ή την FDA μπορεί να είναι έως 2 χρόνια, δεδομένων όμως των συνηθισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών! Αυτές στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παρακαμφθούν όμως είπε ήδη η von der Leyen!

Πρόταση

Η χρήση φαρμακευτικών ουσιών (π.χ. Hydroxychloroquine, hydroxychloroquine+azithromycin, ritonavir+lopinavir) που ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών δοκιμών (in vitro, in vivo) έχει καταδείξει την ευργετική τους δράση ίσως θα πρέπει να διευρυνθεί (π.χ. συνταγογράφηση από οικογενειακούς ιατρούς) και να παρέχεται άμεσα και έγκαιρα χωρίς εισαγωγή σε νοσοκομείο, αντί ως ύστατη θεραπευτική αγωγή, για τούς εξής λόγους: α) η κλινική εικόνα τού ασθενούς παρουσιάζει συγκεκριμένο "παράθυρο" αποτελεσματικής χρήσης αυτών των σκευασμάτων τυπικά στις πρώτες ημέρες προτού υπάρξει ραγδαία και επικίνδυνη επιδείνωση τής υγείας, β) η χρήση αντιικών σκευασμάτων είναι συχνά αποτελεσματική μόνο στην αρχική φάση εμφάνισης συμπτωμάτων, γ) η έγκαιρη χρήση των σκευασμάτων θα αποτρέψει την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης και περαιτέρω επιβάρυνσης τού συστήματος υγείας, δ) η ύπαρξη έκτακτης ανάγκης επιβάλλει την επιτάχυνση και γραφειοκρατική απλοποίηση τής έναρξης θεραπευτικής αγωγής. Το ελληνικό σύστημα υγείας δεν βρίσκεται ακόμα σε κατάρρευση από υπεράριθμα κρούσματα κι όμως παρατηρούνται ήδη ανησυχητικές ενδείξεις αναποτελεσματικής λειτουργίας όπως στην περίπτωση τής γυναίκας που αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων, η οποία - παρόλη την επιδεινούμενη κλινική εικόνα της - αντιμετωπίστηκε πλήρως αναποτελεσματικά από το σύστημα υγείας τής χώρας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της. Εάν οι πολίτες σταματήσουν να εμπιστεύονται το σύστημα υγείας αυτό θα καταρρεύσει και η κοινωνία θα απορυθμιστεί επικίνδυνα. Η ιατρική κοινότητα πρέπει να σταθμίσει τούς κινδύνους από την καθυστέρηση ενάρξεως θεραπείας υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τούς κινδύνους παρενεργειών από τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν υπάρχει ο χρόνος τής πλήρους ερευνητικής εξέτασής τους και καταλληλότητάς τους. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να βρίσκεται πάντοτε πάνω από τα γραφεικρατικά και νομικά συνακόλουθα- η πολιτεία μπορεί σε αυτήν την περίπτωση έκτακτης ανάγκης να προστατέψει την ιατρική κοινότητα ώστε η τελευταία να μην φοβάται κυρώσεις υπηρετώντας το λειτούργημά της.

Σωστός!!!

Συμφωνώ!!!

Να κι ένα

χρήσιμο και σοβαρό σχόλιο.

Σωστή τοποθετηση

Είμαι της ίδιας άποψης μόνο ένα υπάρχον φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα . Αφηστε τους γιατρούς να το δώσουν αξιολογώντας τα συμπτώματα πριν φτασει καποιος στο Νοσοκομείο και επιβαρυνθει το συστημα υγείας ή μπορει να ειναι αργα !

Η πικρή αλήθεια

Οι δικοί μας ιατροί-ερευνητες είναι σαν σχολιαστές..Δεν περιμένουμε από αυτούς να μας σώσουν.Το μόνο που κάνουν είναι να μας λένε να προσέχουμε και ότι διαβάζουν για τις νέες εξελίξεις το μεταφέρουν ..δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλοί ιατροί αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικα δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα.

suzie

τσιοδρας διαβαστε λιγο τι λεει ο κυριος. φυσικα και εχουμε καλους γιατρους.

Η αληθεια ..

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ σπουδαίοι, από τους καλύτερους..Η κρίση κι η οικονομική δυσκολία μας δεν ενθαρρύνει τέτοιες έρευνες...

Πράγματι

Είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Τον ξέρεις τον Παπανικολάου? Παράδειγμα σου φέρνω.

placebo

Στην Ελλάδα αγαπητέ δεν υφίσταται καμμία ουσιαστική έρευνα. Όλες οι υποτιθέμενες μελέτες είναι χρηματοδοτούμενες από φαρμακευτικές εταιρείες και τα αποτελέσματά τους είναι biased.H έρευνα δεν θέλει μόνο γενναία κρατική ενίσχυση(απαραίτητη), θέλει συνέχεια και διάχυση γνώσης, ακαδημαική παράδοση, αφιερωμένο προσωπικό κτλ κτλ καθώς και ενθάρρυνση των παιδιών εξ απαλών ονύχων, στην αναζήτηση της αλήθειας. Επιστημονική πρόοδος και θρησκευτικές επουράνιες ανοησίες, που το μόνο που προάγουν είναι η διανοητική φυγοπονία, απλά δε συμβιβάζονται. Μη ματαιοπονείς όμως πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει.Η -σωστή και όχι ευνουχισμένη-μαθηματική σκέψη και ο ορθολογισμός που απορρέει από αυτήν, είναι επικίνδυνη για τους κρατούντες. Ενώ τα θρησκευτικά κηρύγματα παρασκευάζουν-χωρίς καν να απαιτούν εργαστήρια-πειθήνιες Dollies, παχουλά προβατάκια για τον χασάπη ή στη καλύτερη των περιπτώσεων subjects για τη καινούρια ουσία σε διπλές τυφλές μελέτες.

Los Bomboneros

Όπως σου είπανε, διάβασε τις σπουδές πχ του Τσιόδρα ή ψάξε λίγο αν σε αυτές τις μεγάλες ερευνητικές ομάδες ανήκουν Έλληνες γιατροί. Εσύ μάλλον μπέρδεψες ότι δεν έχουμε ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν αναδεικνύει την ποιότητα των Ελλήνων γιατρών. Και οι Έλληνες πιλότοι παίζει να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, ωστόσο δεν έχουμε σύγχρονο στόλο ή πολύ μεγάλο. Εκεί που αποδεικνύεται ότι είμαστε οι δυνατότεροι εύκολα, είναι πχ στην ναυτιλία.

Η αληθεια ..

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος του κοροναϊού COVID 19, ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου....🙏🙏🙏🙏🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

@Η πικρή αλήθεια

Η πικρή αλήθεια είναι ότι είσαι ένα γίδι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης