Αλβανία: Σήμερα η κηδεία της Νεζμιγιέ Χότζα, χήρας του κομμουνιστή δικτάτορα

zexmigue

Θα ταφεί στους κοινούς τάφους του δήμου Τιράνων, όπου το 1991 είχε μεταφερθεί ο τάφος του συζύγου της

Κηδεύεται σήμερα η Νεζμιγιέ Χότζα, η χήρα του Εμβέρ Χότζα, του κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας, η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 99 χρόνων. Ήταν η μακροβιότερη από την κομμουνιστική φρουρά. Πέθανε στο σπίτι της από φυσιολογικό θάνατο. Η χήρα του Χότζα, η οποία επονομαζόταν «μαύρη χήρα», όλη την τριαντάχρονη περίοδο μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώς την αφιέρωσε στην υπεράσπιση του συζύγου της, του δικτάτορα Εμβέρ Χότζα. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, εξέδωσε για τον σκοπό αυτό ένα πολυσέλιδο βιβλίο με απομνημονεύματα και σκέψεις για την πολιτική της ζωή, στο οποίο αποκαλύπτει στην ουσία πως, μολονότι δεν κατείχε υψηλές θέσεις στο κόμμα και την κυβέρνηση της χώρας, ήταν πράγματι, όπως της καταλογίζουν, ο εγκέφαλος του δικτατορικού καθεστώτος στην Αλβανία.

Η ίδια δεν έδειξε καμιά μετάνοια για το έργο της ούτε ζήτησε ποτέ συγνώμη. Η δίχρονη φυλάκισή της την περίοδο 1993-1995 ήταν περισσότερο συμβολική, παρά τεκμηριωμένη για τα πολιτικά εγκλήματά της σε βάρος των Αλβανών.

Η κηδεία της γίνεται σήμερα στους κοινούς τάφους του δήμου Τιράνων, όπου το 1991 είχε μεταφερθεί ο τάφος του συζύγου της, ο οποίος είχε πεθάνει το 1985 και ο τάφος του κατείχε μέχρι το 1991 τιμητική θέση στο νεκροταφείο «Μητέρα Αλβανία» των πεσόντων του αλβανικού έθνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Νίκος

Μεγάλη μορφή μιας μικρης χώρας που σήμερα απολαμβανει την ελευθερία του οργανωμένου εγκλήματος

Ας

είναι καλά τα headquartes κοντά στο Σινά !

Εμβερ Χοτζα

Ο μεγαλύτερος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία. Αφου μπόρεσε και έβαλε σε τάξη, αυτούς τους ανθρώπους! Τους θυμάμαι όταν πρωτοήρθαν το 89 και ήταν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα κι αδύνατοι σαν μακαρόνια!

γεω

Ο Αλέξης δεν θα πάει στην κηδεία της τιμημένης συντρόφι σας?

Θα παει.

Μαζι με τη Μαρια απο κατω.

Μαρία

Οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Berthold Breht

Συμφωνώ Μαρία,,!Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης