Κορωνοϊός: «Ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για τον ιό» λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: «Ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για τον ιό» λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ

 «Η Κίνα δημιούργησε ψευδή αίσθηση ασφάλειας στις άλλες χώρες αφού υποστήριξε ότι χειρίζεται σωστά την κατάσταση» 

ios_a
Αθωράκιστος για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό είναι ο πλανήτης, όπως προειδοποιεί αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνοντας ότι η Κίνα, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία έδωσε ψευδή αίσθηση ασφάλειας στις άλλες χώρες καθώς η ίδια δήλωνε ότι χειρίζεται σωστά την κατάσταση.

Σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει τα όσα δήλωσε χθες από τη Γενεύη ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ, ο οποίος ηγείται της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων ΠΟΥ-Κίνας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του κορωνοιού, οδήγησε στη... χαλάρωση των άλλων κρατών σε ότι αφορά την εξάπλωσή του. Ωστόσο, «ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για τον ιό», διευκρίνισε.

Δεδομένου ότι το πρώτο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε πέρυσι στην κινεζική πόλη Ουχάν, ήδη ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί προκαλώντας πάνω από 2.700 θανάτους παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας της Κίνας διευκρινίζει ότι με με το Πεκίνο να δηλώνει ότι καταπολεμά επιτυχώς την εξάπλωση του ιού, δημιούργησε στις υπόλοιπες χώρες μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κρίση σε μεγαλύτερη κλίμακα ... και πρέπει να γίνει γρήγορα», επιμένοντας ότι οι χώρες πρέπει να είναι «έτοιμες σαν να μας χτυπήσει αύριο ο ιός».

Κλείσιμο
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι με βάση τα ευρήματά της μελέτης του στην Κίνα, υπάρχουν θεωρίες που δείχνουν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι μόνο η αρχή του παγόβουνου κι ότι τα κρούσματα είναι σαφώς περισσότερα. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτό», τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας στη χώρα.

Δεκάδες χώρες αντιμετωπίζουν τώρα επιδημικές εκρήξεις, όπως η Νότιος Κορέα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ιράν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων.

«Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του κορωνοϊό και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός», προειδοποίησε ο κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως οι κινεζικές κινητοποιήθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο για να περιορίσουν την επιδημία και ότι τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να φρενάρουν τη μετάδοση της ασθένειας.

«Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας πως η: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης