Κοροναϊός: Η «made in China» επιδημία προκαλεί κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών

Κοροναϊός: Η «made in China» επιδημία προκαλεί κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών

Δακτυλοδεικτούμενοι οι Ασιάτες και στην Ευρώπη - Mε το hashtag «Δεν είμαι ιός» οι Κινέζοι διαμαρτύρονται στα social media

koronaios
Κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κοροναιού «made in China» με τον αριθμό των νεκρών στην κινεζική επικράτεια να ξεπερνά τους 170 και τα κρούσματα να αγγίζουν τις 7.711.

Στη Γαλλία, η κατάσταση αρχίζει να ξεφύγει με πολλούς Ασιάτες να υποστηρίζουν ότι είναι «δακτυλοδεικτούμενοι» όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον εργασιακό τους τομέα. Ορισμένοι απευθύνθηκαν στα social media προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν ορισμένοι Γάλλοι πολίτες.

«Ο ρατσισμός κατά των Ασιατών οδήγησε τους Γαλλοασιάτες να ξεσηκωθούν υιοθετώντας το hashtag «JeNeSuisPasUnVirus» (δεν είμαι ιός)», γράφει το δίκτυο BBC.

Κλείσιμο

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη χώρα του Μακρόν είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Le Courier Picard»: «Alerte jaune» (που σημαίνει «Κίτρινος Συναγερμός») με τη φωτογραφία μίας Κινέζας με προστατευτική μάσκα να κοσμεί το εξώφυλλο.



Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» παραθέτει μαρτυρίες Ασιατών που δηλώνουν ότι έχουν βιώσει τον ρατσισμό από τότε που εξαπλώθηκε ο ιός. «Κρατήστε τον ιό σας βρώμικοι Κινέζοι», φωνάζει ένας οδηγός οχήματος βλέποντας τον νεαρό Μινχ από το Βιετνάμ να διασχίζει κεντρικό δρόμο του Παρισιού. «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία», προσθέτει.

Από την στιγμή που εντοπίστηκαν στη Γαλλία κρούσματα του κοροναϊό 2019-nCoV, έχουν πολλαπλασιαστεί τα ρατσιστικά σχόλια κατά της ασιατικής κοινότητας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Στη Λυών, σε ένα γαλακτοπωλείο,η Ελοντί ήταν μάρτυρας ενός αντίστοιχου περιστατικού:«Ένα ζευγάρι αρνήθηκε να εξυπηρετηθεί από μία κυρία ασιατικής καταγωγής. Αυτή άρχισε να κλαίει».

Στη Βρετανία, ο Κινέζος φοιτητής Σαμ Παν έγραψε στην εφημερίδα «The Guardian» πως μόλις πήγε να καθίσει σε λεωφορείο του Λονδίνου, αμέσως σηκώθηκε ο άνδρας που καθόταν στην διπλανή θέση. «Αυτήν την εβδομάδα, η εθνικότητά μου με έκανε να νιώσω σαν να ήμουν μέρος μιας μολυσμένης μάζας. Το να με βλέπουν ως φορέα του ιού μόνο και μόνο εξαιτίας της φυλής μου, είναι απλά ρατσιστικό», τονίζει.

Ο στιγματισμός των Κινέζων εξαιτίας του ιού , έχει κτυπήσει όχι μόνο την πόρτα της Ευρώπης αλλά και άλλων χωρών.

Στην Ιαπωνία, ένα μαγαζί σε ορεινή πόλη κρέμασε μία επιγραφή ζητώντας συγνώμη από τις τουριστικές αρχές κι έγραφε: «Κανένας Κινέζος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο κατάστημα. Δεν θέλω να εξαπλώσω τον ιό».

Από χθες το μεσημέρι, η Σιγκαπούρη εμποδίζει την είσοδο τουριστών που είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Μαλαισία έχει επίσης σταματήσει να χορηγεί βίζα σε Κινέζους ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέι.

Στον Καναδά, ο ιστότοπος «BlogTο» με έδρα το Τορόντο ανέφερε ότι δεν μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι Κινέζοι αλλά και τα κινέζικα τρόφιμα, κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί το 2003 με την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου.

Ο ιστότοπος γράφει ότι υπήρξαν ρατσιστικά σχόλια στο Instagram για ένα νέο κινέζικο εστιατόριο, για το οποίο οι χρήστες καλούσαν τους φίλους τους να το αποφύγουν επειδή «στο φαγητό μπορεί να υπάρχουν νυχτερίδες ή κάποιο άλλο τρόφιμο που να είναι μολυσμένο με τον ιό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης