Κοροναϊός: Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής

Κοροναϊός: Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής

Ο 33χρονος ασθενής δεν είχε ταξιδεύσει στην Κίνα, αλλά επιμολύνθηκε από συνεργάτιδα της εταιρείας στην οποία εργάζεται που είχε ταξιδεύσει από την Κίνα στην Ευρώπη - Ελέγχονται περίπου 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 33χρονος - Είναι η πρώτη επιμόλυνση που καταγράφεται εκτός Κίνας

koronaios-germania-arthro
Ως το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό εκτιμάται η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού εργαζόμενου της εταιρείας Webasto, που διαπιστώθηκε χθες στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από τη Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

«Το περιστατικό στην Βαυαρία αποδεικνύει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι το σημαντικότερο τώρα είναι να ελεγχθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στο μεταξύ τόσο η Webasto, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όσο και άλλες γερμανικές εταιρίες με αντίστοιχες σχέσεις με την χώρα, ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Την ίδια ώρα στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.

Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων, λέει ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας "στενές" εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων -η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο ειδικός, σύμφωνα με κινεζικά μέτρα ενημέρωσης.

Κλείσιμο
Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ' αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Το χρονολόγιο του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Γερμανία

Τουλάχιστον δέκα ημέρες... ταξίδευε ο κοροναϊός που μόλυνε τον 33χρονο Γερμανό, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ.

Φορέας του ιού είναι μία Κινέζα από τη Σαγκάη η οποία είχε κολλήσει από τους γονείς της που διαμένουν στην πόλη Ουχάν. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού είναι το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με βάση τα στοιχεία των βαυαρικών υγειονομικών αρχών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild»:

- Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, μία Κινέζα υπάλληλος της εταιρίας "Webasto" δέχτηκε στη Σαγκάη επίσκεψη από τους γονείς της, κάτοικοι της περιοχής Ουχάν, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό.

- Στις 19 Ιανουαρίου, η Κινέζα επισκέπτεται την έδρα της εταιρείας «Webasto» στη γερμανική συνοικία του Στάρνμπεργκ.

- Στις 21 Ιανουαρίου, η γυναίκα συμμετέχει σε σεμινάριο της εταιρείας της, στο οποίο συμμετέχει κι ένας 33χρονος Γερμανός από την περιοχή Λάντσμπεργκ. Τότε η νεαρή Κινέα δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα.

- Στις 23 Ιανουαρίου η Κινέζα υπάλληλος επιστρέφει αεροπορικώς στην πατρίδα της. Κατά τη διάρκεια της πτήσης αισθάνεται αδιαθεσία.

- Στις 25 και 26 Ιανουαρίου ο 33χρονος Γερμανός εργαζόμενος εμφανίζει συμπτώματα πνευμονίας.

- Ωστόσο, στις 27 Ιανουαρίου ο Γερμανός επιστρέφει στην εργασία του αν και καταβεβλημένος. Την ίδια ημέρα, η εταιρεία "Webasto" στο Στόκντορφ της Γερμανίας ενημερώνεται ότι η Κινέζα υπάλληλός της έχει νοσήσει από τον κοροναϊού. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος διαγιγνώσκεται από το «Tropical Institute» με κοροναϊό.

Χθες τα μεσάνυχτα το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα.

Πεκίνο: «Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»

To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας Γκάο Φου δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.

«Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης