Κοροναϊός, συγκλονιστικά βίντεο: Οι κάτοικοι της Ουχάν «σπάνε» την καραντίνα... τραγουδώντας στα μπαλκόνια τους!

Κοροναϊός, συγκλονιστικά βίντεο: Οι κάτοικοι της Ουχάν «σπάνε» την καραντίνα... τραγουδώντας στα μπαλκόνια τους!

Ένα ιδιότυπο «ραντεβού» δίνουν τα βράδια οι κάτοικοι της πόλης-«φάντασμα», Ουχάν - Βγαίνουν στα μπαλκόνια και ενώνουν τις φωνές τους μέσα από τα διαμερίσματά τους, για να δώσει ο ένας κουράγιο στον άλλο - Φωνάζουν «θα τα καταφέρουμε» και τραγουδούν τον κινεζικό εθνικό ύμνο

000_1OE2QT
Δεν το βάζουν κάτω οι κάτοικοι της πόλης Ουχάν, στην περιφέρεια Χουμπέι της Κίνας, από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του φονικού κοροναΐου. Η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 11.000.000 κατοίκους, έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος.

Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κόσμος, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και η ζωή δείχνει να έχει... σταματήσει. 

Οι κάτοικοι της Ουχάν, όμως, δεν λένε να το βάλουν κάτω. Με έναν τρόπο που συγκλονίζει και συγκινεί, προσπαθούν να εμψυχώσουν ο ένας τον άλλο και να παραμείνουν δυνατοί μπροστά στη μεγάλη απειλή των τελευταίων ημερών. Έτσι, κάθε απόγευμα, μόλις αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι, δίνουν ένα ιδιότυπο «ραντεβού» στα... μπαλκόνια τους, ανάβοντας τα φώτα στα διαμερίσματά τους και τραγουδώντας συνθήματα, όπως «μείνε δυνατή Ουχάν, θα τα καταφέρουμε», καθώς και τον εθνικό ύμνο της Κίνας.

People in Wuhan chanting 'Keep Going' from balconies and streets to keep a positive attitude


Τα βίντεο είναι συγκλονιστικά...

Κλείσιμο





Πόλη «φάντασμα» η Ουχάν, δεν κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους

Πέρα από την παραπάνω κίνηση των κατοίκων, πάντως, η Ουχάν θυμίζει... πόλη - φάντασμα, όπως φαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο βίντεο που δημοσίευσε ο Ιρλανδός δάσκαλος Μπεν Καβανάχ, που ζει κι εργάζεται στην κινεζική πόλη. Στο βίντεο, που περιγράφει πώς είναι η καθημερινότητα πλέον στην Ουχάν, τον βλέπουμε αρχικά να ετοιμάζεται για να βγει να πάει μέχρι το σούπερ - μάρκετ.

Φοράει διπλή μάσκα στο πρόσωπό του, καπέλο, μακρυμάνικα ρούχα και γάντια, ώστε να μην μείνει ακάλυπτο κανένα μέρος του σώματός του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φοράει μέχρι και γυαλιά κολύμβησης, για να είναι καλυμένα καλά και σφιχτά μέχρι και τα μάτια του.

Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο φαίνεται πως δεν κυκλοφορεί ψυχή στους δρόμους της πόλης, προφανώς επειδή όλοι έχουν φοβηθεί μην κολλήσουν τον φονικό ιό.

Inside Wuhan: Daily life in China's coronavirus quarantine zone


Ο Μπεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και δεν ακουμπάει τίποτα με γυμνό δέρμα, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι τα γάντια θα πλυθούν αμέσως μόλις επιστρέψει σπίτι.

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι «Αν ακούσεις κάποιον να βήχει, θα πεις αμέσως: "Ω, όχι, τι είναι αυτό;"... Επιτρέπεται να βγεις έξω αλλά ο φόβος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν θέλεις να βγεις αν δεν είναι πραγματικά ανάγκη».

Κοντά στις 44.000 ο αριθμός των κρουσμάτων, εκτιμούν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ

Την ίδια στιγμή, ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000, ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περί τους 80 θανάτους στην Κίνα.

Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ομως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης