Στα ύψη η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν: Νέες κυρώσεις επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη

Στα ύψη η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν: Νέες κυρώσεις επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη

Μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες, προερχόμενες από το Ιράν, κατά αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ - Τις κυρώσεις ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο

ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις. To Ρεπουμπλικανικό κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να απαντήσει εκ νέου μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από το Ιράν κατά αμερικανικών θέσεων στη Βαγδάτη. 

Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε οκτώ υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι «επωφελήθηκαν από την αποσταθεροποίηση της περιοχής και ενεπλάκησαν στις βαλλιστικές επιθέσεις της Τρίτης», σύμφωνα με τον Στίβεν Μνουσίν, Γραμματέα του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τόνισε ότι ο δολοφονηθείς Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις σε βάρος αμερικανικών θέσεων στη Μέση Ανατολή.

«Είχαμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από το 2015 έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε πάνω από 1.000 Ιρανούς, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς από τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να ασκεί πίεση στο Ιράν ώστε να αλλάξει η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι, ο αμερικανικός οικονομικός πόλεμος των κυρώσεων είχε στερήσει από την Τεχεράνη τα έσοδα από το πετρέλαιο ύψους 100 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η οικονομία του Ιράν υποχώρησε περισσότερο από 10% πέρυσι.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση Tραμπ διατείνεται ότι οι κυρώσεις θα ωθήσουν την ιρανική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία και να περιορίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης