Γαλλία: 720 εκατ. ευρώ το κόστος από τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας

Γαλλία: 720 εκατ. ευρώ το κόστος από τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας

Τσουχτερό το κόστος από τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο

000_1NE5VK
Σοβαρό το πλήγμα στην οικονομία της Γαλλίας από την απεργία των εργαζομένων στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Les Echos», από τις 5 Δεκεμβρίου που διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους των Παρισίων, το κόστος για τους ιδιοκτήτες και τους εστιάτορες των Παρισίων ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 420 εκατομμύρια ευρώ για τους ξενοδόχους και 300 για το χώρο της εστίασης.

Η απεργία των Γάλλων σιδηροδρομικών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συνεχίζεται ξεπερνώντας σε διάρκεια τις ιστορικές απεργίες της δεκαετίας του 1980.

Κλείσιμο
Η πανεθνική κινητοποίηση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ριζική αναθεώρηση του απαρχαιωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι απεργίες του Δεκεμβρίου προκάλεσαν παράλυση στο δίκτυο σιδηροδρόμων της χώρας αλλά και στο μετρό της πρωτεύουσας, την περίοδο των γιορτών.

Χθες, στο Παρίσι, μόνο δύο γραμμές του μετρό, που λειτουργούν χωρίς μηχανοδηγούς, δούλευαν κανονικά, με το υπόλοιπο δίκτυο να υπολειτουργεί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία επιχείρησε με χρήση δακρυγόνων να απομακρύνει απεργούς, οι οποίοι είχαν αποκλείσει μηχανοστάσιο των λεωφορείων στα προάστια. Αργότερα, η αστυνομία έκανε πάλι χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν παράνομη συγκέντρωση και πορεία στη λεωφόρο της ;Oπερας.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται την ερχόμενη εβδομάδα για νέες κινητοποιήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι συνομιλίες της κυβέρνησης με εκπροσώπους των συνδικάτων αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου.
000_1NE5Y2

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα.Επιπλέον, ζήτησε έναν «γρήγορο συμβιβασμό».

Ωστόσο, η διοίκηση των σιδηροδρόμων υποστηρίζει πως το Σαββατοκύριακο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.«Αυτό το Σαββατοκύριακο, δύο από τα τρία TGV θα κινηθούν και θα εξυπηρετήσουν την Λυών, τη Μασσαλία και τη Λίλ. Από την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν και δρομολόγια στις πόλεις Μετς, Νανσύ, Στρασβούργο καθώς και στο Λουξεμβούργο» δήλωσε ο υπεύθυνος δρομολογίων της TGV.

Για να εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, ο γαλλικός σιδηρόδρομος διαθέτει 100.000 εισιτήρια σε πολύ «ελκυστικές» τιμές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης