Μαλαισία: Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 30 χρόνια

lab-vaccine

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία δεν έχει θεραπεία και μπορεί μόνο να προληφθεί με αρκετές δόσεις από ενέσιμα και δια στόματος εμβόλια

Η Μαλαισία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 27 χρόνια, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές προσθέτοντας ότι ο ασθενής είναι ένα βρέφος τριών μηνών στη Νήσο Βόρνεο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ είπε ότι το βρέφος από το Τουαράν, στο ανατολικό κρατίδιο Σαμπάχ, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από υψηλό πυρετό και μυϊκή ατονία που εμφάνισε.

«Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία σε έναν απομονωμένο θάλαμο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει», είπε ο Χισάμ προσθέτοντας ότι το βρέφος διαγνώστηκε την Παρασκευή.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία δεν έχει θεραπεία και μπορεί μόνο να προληφθεί με αρκετές δόσεις από ενέσιμα και δια στόματος εμβόλια. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η παγκόσμια κοινότητα έχει κάνει πολλά βήματα στη μάχη κατά της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο μόνο 33 κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Η Μαλαισία ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από τη νόσο το 2000 με το τελευταίο κρούσμα στη χώρα να έχει καταγραφεί το 1992.

Η διάγνωση του βρέφους στο Βόρνεο έρχεται μετά το περιστατικό στις Φιλιππίνες, που μοιράζονται ένα στενό θαλάσσιο σύνορο με το Σαμπάχ, οι οποίες κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Νουρ Χισάμ είπε ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως το βρέφος στη Μαλαισία έχει μολυνθεί από ένα στέλεχος με κοινή γενετική σύνδεση με τον ιό που ανιχνεύτηκε στις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός στη δημόσια υγεία Τ.Τζαγιαμπαλάν δήλωσε στο AFP ότι δεν τον εκπλήσσει η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας καθώς στη Μαλαισία δεν είναι υποχρεωτική η ανοσοποίηση.

«Το πρώτο κρούσμα είναι πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μιας αυξανόμενης τάσης», προειδοποίησε.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω παραπληροφόρησης.

Τα τελευταία χρόνια η Μαλαισία έχει καταγράψει έναν αριθμό θανάτων παιδιών από διφθερίτιδα επειδή ήταν ανεμβολίαστα ενώ πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

Κατεχόμενα Πατήσια

Σύντομα και στην Ελλάδα των ανοικτών συνόρων

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

068_FtpTrial-AA_19012020_1093205

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα

75
commission01

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση - Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

brexit

Με πλειοψηφία 41 ψήφων, οι Λόρδοι ενέκριναν την τροπολογία που εισηγήθηκε μέλος της Άνω Βουλής - Πριν από την ψηφοφορία, προηγήθηκε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρχουν και φυσικά έγγραφα για τους πολίτες της ΕΕ που θα λάβουν το καθεστώς της παραμονής στη Βρετανία

1