Κομισιόν: Θα απαντήσει «με μια φωνή» στις αμερικανικές απειλές για δασμούς σε γαλλικά προϊόντα

Κομισιόν: Θα απαντήσει «με μια φωνή» στις αμερικανικές απειλές για δασμούς σε γαλλικά προϊόντα

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

komision
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει με μία φωνή απέναντι στις αμερικανικές απειλές για την επιβολή δασμών επί ορισμένων γαλλικών προϊόντων, που διατυπώνονται σε απάντηση της θέσπισης από την Γαλλία φόρου για τους ψηφιακούς γίγαντες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Ροσάριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εργάζεται «σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση», θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας επίσης ότι «πολλοί» ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοικτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.

Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε σειρά γαλλικών προϊόντων, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, χθες το βράδυ, έγινε μετά την δημοσίευση έρευνας που συμπεραίνει ότι η γαλλική νομοθεσία για την επιβολή φορολογίας στις Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) στρέφεται επιλεκτικά κατά αμερικανικών εταιρειών.

Η πρόταση, που πρέπει να λάβει την έγκριση του αμερικανού προέδρου κινδυνεύει να ενισχύσει τις τριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η επιβολή τιμωρητικών δασμών επί των γαλλικών προϊόντων δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση μίας περιόδου διαβουλεύσεων.

Η Γαλλία ήρθε σε επαφή με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι «θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ισχυρή απάντηση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, ζητώντας να αποφευχθεί η επιστροφή στην λογική αυτή των κυρώσεων και των αντιμέτρων.

Ο γαλλικός φόρος Gafa επιβάλλεται στους ψηφιακούς κολοσσούς και αντιπροσωπεύει το 3% του κύκλου εργασιών τους στην Γαλλία, κυρίως στην on line στοχοποιημένη διαφήμιση, την πώληση δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους και την διασύνδεση των χρηστών μέσα από τις πλατφόρμες.

Η λύση αυτή υιοθετήθηκε από την Γαλλία προσωρινά, αν αναμονή της κατάληξης των διεθνών διαπραγματεύσεων.

«Η Κομισιόν παραμένει αποφασισμένη στην εξεύρεση σταθερής και συνολικής λύσης μακροπρόθεσμα για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», υπενθύμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης