Νόμπελ Ειρήνης σε μια... άδεια καρέκλα

Νόμπελ Ειρήνης σε μια... άδεια καρέκλα

Ο Κινέζος αντιφρονών παραμένει φυλακισμένος στη χώρα του

Νόμπελ Ειρήνης σε μια... άδεια καρέκλα
Χωρίς τον Λιού Σιαομπό πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

Ο τιμηθείς φέτος με το βραβείο αυτό Κινέζος αντιφρονών εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα του, η οποία τον θεωρεί "εγκληματία" και αφιέρωσε -από το κελί του- το Νόμπελ Ειρήνης στις «χαμένες ψυχές» της εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.

Κλείσιμο


Λόγω της απουσίας του, μια άδεια καρέκλα, ένα τεράστιο πορτραίτο του, που τον έδειχνε χαμογελαστό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο ανέγνωσε η Νορβηγή ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, εκπροσώπησαν τον Σιαομπό στην τελετή.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε o ίδιος το Νόμπελ Ειρήνης στην άδεια του καρέκλα...

Λίγο πριν προβεί σε αυτή την ενέργεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.

"Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος", δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.

"Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του", προσέθεσε.

Ο Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για "ανατροπή της κρατικής εξουσίας", αφού συνέταξε εκ νέου, μαζί με άλλους, τη "Χάρτα 08", κείμενο που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.

«Πολιτική φάρσα» λέει η Κίνα

Την αντίδρασή της στη βράβευση του Λιού Σιαομπό εξέφρασε εκ νέου η Κίνα, χαρακτηρίζοντας την απονομή ως «πολιτική φάρσα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τσιάνγκ Γιου δήλωσε ότι η βράβευση δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τα ανεπτυγμένα κράτη.

«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι με οποιαδήποτε χώρα ή πρόσωπο που χρησιμοποιεί το Νόμπελ Ειρήνης για να ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή να καταπατήσει την νόμιμη κυριαρχία της Κίνας» πρόσθεσε.

Το Πεκίνο έχει εξαπολύσει μια προσπάθεια «δυσφήμισης» του βραβείου, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις σε κυβερνήσεις πολλών χωρών να μην στείλουν εκπροσώπους στην απονομή των βραβείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης