Νόμπελ υπό…μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης

Νόμπελ υπό…μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης

Λίγες ώρες απέμειναν για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον Κινέζο διαφωνούντα, Λιου Σιαομπό και η Κίνα ενισχύει τα μέτρα κατά των διαφωνούντων

Νόμπελ υπό…μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης
Λίγες ώρες απέμειναν για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον Κινέζο διαφωνούντα, Λιου Σιαομπό και η Κίνα κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της Επιτροπής του Βραβείου, ενισχύοντας τα μέτρα κατά των διαφωνούντων και των ξένων μέσων ενημέρωσης, ενώ παράλληλα τα αντίστοιχα κινέζικα κατηγορούν τη Δύση που προσάγει τη χώρα σε δίκη, προσπαθώντας να επιβάλει ξένες αρχές και αξίες.

Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της κινέζικης λαϊκής ταμπλόιντ «Global Times», το οποίο λέει: «Σήμερα(Παρασκευή) στο Όσλο της Νορβηγίας θα στηθεί μία φάρσα: “Η Δίκη της Κίνας” .

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί για τη σημερινή ημέρα (Παρασκευή) στο Πεκίνο. Αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με έμφαση την κατοικία του Λιου Σιαομπό, την πρεσβεία της Νορβηγίας και την Πλατεία Τιενανμέν.

Η αστυνομία εμπόδισε ομάδα Γερμανών διπλωματών να επισκεφθούν τη σύζυγο του Λιου Σιαομπό , τη Λιου Σια, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Η Λου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο σύζυγός της θα αφιερώσει τα βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.

Η Κίνα έχει εξοργισθεί από τη βράβευση ενός ανθρώπου που τον θεωρεί ανατρεπτικό στοιχείο και εγκληματία και η διαμάχη της με την Επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης έχει επεκταθεί στη διεθνή διπλωματία.
Κλείσιμο

Η Επιτροπή του βραβείου ανακοίνωσε χθες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν βασικές οικουμενικές αξίες, αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εννοεί να τις θεωρεί δυτικές αξίες. Από την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό, το Πεκίνο δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί τα ξένα κράτη να μην παρευρεθούν στην τελετή της απονομής, απειλώντας με κυρώσεις.

Στην πορεία προς την τελετή, οι κινεζικές αρχές κλιμάκωσαν τα περιοριστικά μέτρα προς τους Κινέζους ακτιβιστές. Μεταξύ των διαφωνούντων που συνελήφθησαν από την αστυνομία είναι ο συνδιοργανωτής με τον Λιου Σιαομπό του κινήματος της Χάρτας 08 Ζανγκ Ζουχούα, ο οποίος απήχθη από τον δρόμο, και ο συγγραφέας Γιου Ζιε, ο οποίος έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο επικριτικό προς τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, σύμφωνα με τους Κινέζους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ζανγκ Σιανλίνγκ, η οποία έχασε τον γιο της στην αιματηρή καταστολή του κινήματος της Τιενανμέν , δήλωσε ότι μεταφέρθηκε στη νοτιο-δυτική επαρχία Γιουνάν για να εμποδιστεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης είναι χρήσιμο στην προώθηση του εκδημοκρατισμού, διαφορετικά η κυβέρνηση δεν θα ήταν τόσο τρομοκρατημένη», δήλωσε τηλεφωνικά.

Οι κινεζικές αρχές έχουν μπλοκάρει τις τελευταίες ημέρες τις ιστοσελίδες ξένων μέσων ενημέρωσης , όπως το CNN και το BBC, αν και οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες παρά σε πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα που κατοικούνται κυρίως από αλλοδαπούς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα πρόβαλε τις δηλώσεις του Κινέζου εγκληματολόγου Γκάο Μινγκσουάν , σύμφωνα με τον οποίο ο Λιου «υποκίνησε τον κόσμο να ανατρέψει τη νόμιμη εξουσία της λαϊκής δικτατορίας που τελεί υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και το σοσιαλιστικό σύστημα ...αυτά τα λόγια ξεπέρασαν τα όρια της ελευθερίας του λόγου και ήταν επιζήμια για την κοινωνία...Εάν ο κινεζικός λαός ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα υποφέρει από πολέμους και διαμάχες, καταστρέφοντας την σημερινή ειρήνη που η Κίνα κατέκτησε με μεγάλες προσπάθειες».

Μπορεί ο Λιου Σιαομπό να τιμάται από τη διεθνή κοινότητα για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα , όμως παραμένει σχετικά άγνωστος στους συμπατριώτες του, έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να σβήσει από τη συλλογική μνήμη το κίνημα για τη δημοκρατία της Πλατείας Τιενανμέν το 1989 και χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Αν ρωτήσει κανείς έναν περαστικό στους δρόμους του Πεκίνου για τη γνώμη του για τον Λιου Σιαομπό, το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει την απάντηση: "ποιόν;".

«Νομίζω ότι κάτι είδα στην τηλεόραση, αλλά δεν είμαι βέβαιη», δήλωσε η επιχειρηματίας Μα Ζουπένγκ, όταν ερωτήθηκε. «Δεν είναι λογικό να βραβεύεται ένας τέτοιος άνθρωπος. Όλα είναι πλέον διαφορετικά από την εξέγερση του 1989. Οι ιδέες των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Η Κίνα έχει αλλάξει. Άνθρωποι σαν τον Λιου είναι αδιάφοροι».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης