Εντεκάχρονος Αλβανός, γιος τζιχαντίστριας, φεύγει από τη Συρία για την Ιταλία

Εντεκάχρονος Αλβανός, γιος τζιχαντίστριας, φεύγει από τη Συρία για την Ιταλία

«Ο μικρός έζησε τους τελευταίους μήνες στον καταυλισμό Αλ Χολ - Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν η μητέρα απήγαγε το παιδί και αποφάσισε να φύγει για να πολεμήσει μαζί με το Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία

camp-syria
Ένας μικρός Αλβανός, τον οποίο πήρε μαζί της στη Συρία η μητέρα του, που είχε ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην Ιταλία, όπου η ιστορία του έχει προκαλέσει τη συγκίνηση της κοινής γνώμης, ανακοίνωσε σήμερα μια ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο εντεκάχρονος Άλβιν γεννήθηκε στην Ιταλία από Αλβανούς γονείς και έζησε τους τελευταίους μήνες στον καταυλισμό Αλ Χολ, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Σε ένα ρεπορτάζ, που είχε προβληθεί τον Οκτώβριο στην ιταλική τηλεόραση, είχε καταγραφεί η επανασύνδεσή του με τον πατέρα του στη Συρία, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Ιταλία αναζητώντας τον.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν η μητέρα απήγαγε το παιδί και αποφάσισε να φύγει για να πολεμήσει μαζί με το Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βηρυτό ο εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Τομάσο ντελα Λόνγκα.

Η μητέρα του παιδιού σκοτώθηκε στη μάχη, εξηγεί η διεθνής οργάνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία και τις συνθήκες του θανάτου της.

Κλείσιμο
Όμως, «ανακαλύψαμε χάρη σε ένα μήνυμα που λάβαμε από τον καταυλισμό Αλ Χολ ότι το παιδί ήταν ζωντανό», εξήγησε ο ντελα Λόνγκα.

«Μόλις οι αρχές (αλβανικές και ιταλικές) έδωσαν το πράσινο φως, εμείς αρχίσαμε τη συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο της Συρίας, τις συριακές αρχές και τις κουρδικές αρχές του καταυλισμού» Αλ Χολ, συμπλήρωσε.

Κατόπιν, «οι εθελοντές μας της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας συνόδευσαν το αγόρι από το Αλ Χολ στη Δαμασκό» αφηγήθηκε. «Φθάσαμε σήμερα (Πέμπτη) στη Βηρυτό».

Η επιστροφή του παιδιού στην Ιταλία αναμένεται αργότερα σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δημοσίευσε μια φωτογραφία του παιδιού στη Δαμασκό, το οποίο φοράει ένα κόκκινο καπέλο με το λογότυπο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Πρόκειται για τον πρώτο επαναπατρισμό, που γίνεται γνωστός, προς μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός παιδιού τζιχαντιστή μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης, την 9η Οκτωβρίου, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Ο καταυλισμός Αλ Χολ, όπου στοιβάζονται 70.000 άνθρωποι, φιλοξενεί χιλιάδες γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, οι οποίες εντάχθηκαν στην τζιχαντιστική οργάνωση, από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά επίσης από χώρες της Δύσης, όπως τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης