Τραμπ: Αν η Τουρκία ξεφύγει από τα όρια θα καταστρέψω την οικονομία της

Τραμπ: Αν η Τουρκία ξεφύγει από τα όρια θα καταστρέψω την οικονομία της

Ενώ αρχικά είχε ανάψει το πράσινο φως στην Αγκυρα για επέμβαση στη Συρία - Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι απέκλεισε την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας - Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με επέμβαση στη Συρία - Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και οι Κούρδοι μίλησαν για «μαχαιριά» στην πλάτη - Έκδηλη η ανησυχία της ΕΕ

tru2
Απότομα ανεβάζει τους τόνους ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του για επέμβαση στη Συρία. Λίγες ωρές μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, με τους Κούρδους να κάνουν λόγο για «μαχαιριά στην πλάτη» και την ΕΕ να κρούει τον κώδωνα για την ασφάλεια, υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ επέλεξε αυτή τη φορά να απαντήσει με απειλές στις απειλές Ερντογάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν η Άγκυρα δεν σεβαστεί τις ισορροπίες.

«Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, επισημαίνω και τώρα ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε κίνηση που εγώ θεωρώ, με την σημαντική και απαράμιλλη σοφία μου, ότι ξεφεύγει από τα όρια, τότε θα καταστρέψω ολοσχερώς την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει!)».


Ο Τραμπ τόνισε, ακόμη, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του απέναντι στους τζιχαντιστές τα εξής: «Οι ΗΠΑ έκαναν πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της αιχμαλωσίας του 100% του Ισλαμικού Κράτους. Είναι ώρα τώρα και για άλλους στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν τα ίδια τους τα εδάφη. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ».
Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Δευτέρα πως προειδοποίησε τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, [θα υπάρξουν] μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά προχθές Κυριακή.

«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό (...) θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.


Πεντάγωνο: Δεν στηρίζουμε, δεν θα βοηθήσουμε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Ανακοίνωση κατά της εμπρηστικής πολιτικής της Τουρκίας εξέδωσε και το Πεντάγωνο διαμηνύοντας ότι οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο.

«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΗΠΑ: Απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας

Σε συνέχεια, δε, του «tweet» του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απείλησε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, σε περίπτωση που η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια (σ.σ. με την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία), το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας για την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, την είδηση έκανε γνωστή στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κάρλα Γκλίσον, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί δεν μοιράζονται πλέον με την Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, αναμένεται να μεταβεί στο Κογκρέσο, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι με την τουρκική εισβολή, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πολύ κακή ιδέα αυτή της Τουρκίας 

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

«Έπειτα από τη συνομιλία μου με τον Ντόναλντ Τραμπ, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία έχει ξεκινήσει» επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, κατά την αναχώρησή του για τη Σερβία, όπου έχει προγραμματίσει επίσκεψη.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΗΠΑ: Ομαδικά πυρά κατά Τραμπ για τους Κούρδους - Χίλαρι Κλίντον: Είναι προδότης, στοιχήθηκε με τον Ερντογάν

Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ.«Αυτή η απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο Ιράν και τη Ρωσία, όπως επίσης και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν έμπιστο σύμμαχο», σημείωσε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας τον Τραμπ να αναθεωρήσει.

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ ανέφερε από την πλευρά του: «Μια εσπευσμένη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα ωφελούσε μονάχα τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ. Και θα αύξανε τον κίνδυνο μιας ανασύνταξης του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας εις βάρος των πιστών συμμάχων μας και των συμφερόντων της Αμερικής. Η απόφασή του είναι μια αηδής προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως προέδρου» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κάνοντας λόγο για προδοσία και ροπή προς τον αυταρχισμό από πλευράς Τραμπ.

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης