Γερμανία: Ζητά να ξεκινήσουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων - Αλβανίας με την ΕΕ

maas_germania

Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών - Φινλανδία: Περισσότερες οι προσδοκίες στην ΕΕ ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Σκόπια και την Αλβανία τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και- σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, «να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας».

Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.

Φινλανδία: Περισσότερες οι προσδοκίες στην ΕΕ ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε πως οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περισσότερες προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τα Σκόπια και την Αλβανία κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι.

«Κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν πιο θετικές προσδοκίες ότι σε κάποιο σημείο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», είπε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι για να συζητήσουν αν θα καλέσουν τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ένωσης κάποια στιγμή, μια απόφαση που έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω των εσωτερικών διαιρέσεων της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Ελσίνκι διάφοροι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Τον Ιούλιο χώρες-μέλη της ΕΕ καθυστέρησαν μια απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, παρά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες είχαν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ότι διακυβευόταν η αξιοπιστία της ΕΕ.

Εκείνη την εποχή, η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως, ενώ άλλες χώρες --κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία-- εξέφραζαν από καιρό επιφυλάξεις. Το θέμα μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Αλβανία, εν μέσω γενικής συναίνεσης ότι τα Σκόπια πρέπει να ανταμειφθούν επειδή έκαναν μεγάλα βήματα διευθετώντας τη διαμάχη για το ονοματολογικό πέρυσι με την Ελλάδα.

«Πρέπει να αξιολογηθούν οι χώρες ξεχωριστά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Δύο είναι καλύτερα από μία. Αλλά νομίζω επίσης ότι μία είναι καλύτερα από καμία. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ευκαιρίες για επιτυχία».

Ωστόσο ο Μάας είπε πως δεν βλέπει «κανένα λόγο» να εξεταστούν χωριστά οι προσπάθειες των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που υφίσταται τώρα, αν και ο Λιθουανός ομόλογός του Λίνας Λινκεβίσιους είπε πως οι χώρες αυτές πρέπει να υιοθετήσουν τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, κυρίως στην εξωτερική πολιτική τους.

Μετά τις συνομιλίες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως οι χώρες μέλη έδειξαν μια «ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη και αποφασιστικότητα και επίγνωση» για την ανάγκη να υπάρξει συνέπεια με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας διεύρυνσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (2)

κα

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε στην ΕΕ τα αδέρφια μας από την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζεται καν στρατός ή αστυνομία στα σύνορα. Όλοι θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα όπως γίνεται στην Β. Ευρώπη που αλλάζεις χώρες χωρίς να το καταλαβαίνεις. Υ.Γ. κάποιος να πει του ανιστόρητου "δημοσιογράφου" ότι με βάση τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες δεν υπάρχει κράτος "Σκόπια" αλλά μόνο Β. Μακεδονία!

Last

Μητσοτάκη πρόσεξε καλά τις κινήσεις που θα κάνεις και για αλβανία και για σκόπια , μη βγεις και μας πεις χαζομάρες , γιατί ξέρεις ότι και οι δύο αυτές χώρες ,, χρωστάνε ,, στην Ελλάδα ( διορθώσεις της συμφωνίας και σεβασμό οι σκοπιανοί , σεβασμό και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των δικαίων της ελληνικής εθνικής μειονότητας οι αλβανέζοι ) .Η βιασύνη των γερμανών και των ακολούθων τους , καθώς και του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων , μόνο καλά για μας δεν προοιωνίζουν . Οι καιροί ού μενετοί .

Νεοδημοκράτης

Μηκούλη, τώρα που κερδίσαμε τις εκλογές, εξαργυρώνοντας και το "Μακεδονικό" (για το οποίο ο μπαμπάς σου, έχοντας ως μυστικοσύμβουλό του εσένα, είχε πει ότι "σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει το όνομα"), θα πράξεις ό,τι προεκλογικά "δεσμεύτηκες", ότι δηλαδή θα μπλοκάρεις τις ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων;;

Μου φαίνεται

απίστευτο , αλλά μάλλον θα μπούμε σε ομάδα Αγγλίας , Ρωσσίας , Σερβίας και όποιον άλλος στηρίζει Παλαιστίνη ! Η ΕΕ θα παραμείνει υπερ Ισραήλ ! Κάντε το σταυρό σας , αδέρφια , να προλάβουμε να το ζήσουμε !

Λογικος

μα την Ελλάδα την συμφέρει να είναι μαζί με το Ισραηλ. Έχει κάνει ισχυρή σημαχία. τι μπούρδες γράφεις; Μακριά οι φιλότουρκοι παλαιστίνιοι

!!!

Η Αλβανία, ε; Και οι βορειοηπειρωτες;; Στα πελέ μας, έτσι;;; Δεν βλέπει ο Γερμανός γιατί να μην μπει η Αλβανία... Ε, βέβαια! Μια χαρά τα κάνει όλα ο Ράμα!... Για να σε δω, βρε Κούλη........

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης