Ιταλία: Κίνημα Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικό Κόμμα θέλουν παραμονή του Κόντε

Ιταλία: Κίνημα Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικό Κόμμα θέλουν παραμονή του Κόντε

Γάμος από συμφέρον στη Ρώμη - Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμφωνούν να παραμένει στην πρωθυπουργία ο Τζουζέπε Κόντε

conte_1
Σε γάμο... συμφέροντος προσανατολίζονται το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία υπό το φόβο πρόωρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα με τα δύο αντίπαλα κόμματα να καταλήγουν σε συμφωνία για την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο.

Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμφώνησαν λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η διορία που τους είχε δώσει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κουράστηκα να παίζω παιχνίδια», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, για να καλωσορίσει λίγες ώρες αργότερα την καλή διάθεση του Δημοκρατικού Κόμματος να συμφωνήσει στο πρόσωπο του Κόντε.

Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές και δεν αφορούν μόνο τη θέση του πρωθυπουργού. Τα δύο κόμματα ερίζουν στον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την Κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.

Επιπλέον, το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Κλείσιμο
Τα δύο κόμματα έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε.

Εκλογές εάν τα δύο κόμματα δεν συμφωνήσουν

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία έως σήμερα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Ύστερα από 14 μήνες δύσκολης κυβερνητικής «συμβίωσης» , η Λέγκα του Σαλβίνι και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο έβαλαν τίτλους τέλους. Ο Κόντε ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου ότι πρόκειται να παραιτηθεί, αφού προηγουμένως κατηγόρησε τον ηγέτη της Λέγκα και νυν υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για «ανευθυνότητα» και «πολιτικό οπορτουνισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης