Ιταλία: Δεκτή από τον Ματαρέλα η παραίτηση Κόντε - Ξεκινούν οι συνομιλίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Δεκτή από τον Ματαρέλα η παραίτηση Κόντε - Ξεκινούν οι συνομιλίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Εάν δεν υπάρξει βούληση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Ματαρέλα θα κληθεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές - Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 

conte_art
Με αιχμές προς τον Ματέο Σαλβίνι παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα διεξάγονται διαβουλεύσεις του προέδρου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση λύσης με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. 

Εάν δεν υπάρξει βούληση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Ματαρέλα θα κληθεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις 16:00, τοπική ώρα, και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Κόντε παρουσίασε, νωρίτερα, το έργο του, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνησή μου ολοκληρώνει εδώ το έργο της, καθώς δεν έχει τη στήριξη της Λέγκας, έπειτα από τη δήλωση μομφής από τον Ματέο Σαλβίνι».

Στη συνέχεια, ο Κόντε μίλησε με σκληρά λόγια για τον άλλοτε σύντροφό του, Σαλβίνι, αναφέροντας πως «κοίταξε το προσωπικό του συμφέρον, παρά το συμφέρον της χώρα. Η απόφασή του να κάνει πίσω από  τον συνασπισμό είναι σοβαρή κι έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο»  
είπε, ακόμα, ο Κόντε. «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Κόντε υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ώρες και 45 λεπτά.

Κλείσιμο
«Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί», είπε ο Κόντε.

Νωρίτερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης