Σκανδιναβική αλληλεγγύη για τη Γροιλανδία; Η Ισλανδή πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τον Πενς

katrin

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται στο Ρέικιαβικ στις 2 Σεπτεμβρίου - Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία όταν η πρωθυπουργός της Δανίας αποκάλεσε «παράλογη» την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ σχεδιάζει να αποφύγει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ρέικιαβικ στις 2 Σεπτεμβρίου και να πάρει μέρος σε συνάντηση για την ασφάλεια και την άμυνα.

Η σχετική απόφαση της Ισλανδής πρωθυπουργού έγινε γνωστή την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία, όταν η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέριξεν χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα του πλανητάρχη να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία.

Αν και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Δανία, για τις 2-3 Σεπτεμβρίου, ακυρώνεται, η Δανή πρωθυπουργός δήλωσε μεν «ενοχλημένη» από την απόφαση Τραμπ αλλά παράλληλα, τόνισε πως «οι σχέσεις Δανίας - ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση».

Πάντως, η Ισλανδή πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όχι επειδή τρέφει περιφρόνηση για το πρόσωπό του, αλλά λόγω της σημαντικής ομιλίας που πρέπει να δώσει σε μια ισχυρή περιφερειακή εργατική συνομοσπονδία (Council of Nordic Trade Unions). «Είναι αυτονόητο πως ήμουν καλεσμένη πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιήσω την κεντρική ομιλία», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV και πρόσθεσε πως είναι γνωστό το ενδιαφέρον της για την αγορά εργασίας.

Η ίδια ανέφερε πως η επίσκεψη Πενς στο Ρέικιαβικ οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της και η ακριβής ημερομηνία άλλαξε αρκετές φορές, γεγονός που δεν της επέτρεψε να οργανώσει το πρόγραμμά της. Αν και η Ισλανδή πρωθυπουργός τόνισε πως «η απουσία της από την συνάντηση με τον Πενς δεν είναι συνδεδεμένη με οποιαδήποτε μορφή πολιτικής κριτικής για την επίσκεψη Πενς», υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριξαν πως η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ισλανδή πρωθυπουργό, επειδή το κόμμα της, «Αριστερό - Πράσινο Κίνημα» καλεί δυναμικά την Ισλανδία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Όμως, η απόφαση της δεύτερης γυναίκας πρωθυπουργού της Ισλανδίας, μετά την Γιόχαννα Σιγκουρδαντόττιρ, να μην συναντηθεί με τον Πενς την ίδια χρονική περίοδο που η διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας είναι ορατή, έδωσε τροφή σε δημοσιεύματα, τα οποία πίσω από την άρνηση της 43χρονης Γιακομπσντότιρ να δει τον Αμερικανό πολιτικό «βλέπουν» κοινή γραμμή πλεύσης με τη Δανία.

Δανία και Ισλανδία: Δύο χώρες με πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς

Ισλανδία και Δανία διατηρούν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η Ισλανδία ήταν υπό τον έλεγχο του στέμματος της Δανίας από το 1380, πέρασε υπό νορβηγική κατοχή μέχρι το 1874, όταν η Δανία ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας. Την ίδια χρονιά η Ισλανδία απέκτησε σύνταγμα και περιορισμένη αυτονομία ενώ το 1918, μετά από συμφωνία με τη Δανία, η Ισλανδία αναγνωρίστηκε κυρίαρχο κράτος ενωμένο με τη Δανία με κοινό μονάρχη. Το 1944 η Ισλανδία ανακηρύχθηκε επίσημα ανεξάρτητη δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Αποδειξη οτι

Η Γροιλανδία ανοίκει στις φώκιες της

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

«Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Αποικιοκράτες οι μεν (Γιάνκηδες) αποικιοκράτες και οι δε (Δανοί). Η Γριλανδία «Η Γη των Γροιλανδών» το νησιωτικό αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρεια Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος αποικία της Δανίας. Το 1721 ιδρύθηκε από τους Σκανδιναβούς η πρώτη αποικία Γκόντχαμπ, στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας. Το 1814, που χωρίστηκε η Νορβηγία από τη Δανία, η Γροιλανδία παρέμεινε στη Δανία. Το 1951 η Δανία επέτρεψε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Κάνακ. Οι ιμπεριαΛΗΣΤΕΣ Γιάνκηδες λόγο των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της και λόγο της Αμερικάνικης βάσης εκεί άρχισαν να κάνουν όνειρα να την αρπάξουν από τους άλλους ΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ, τους Δανούς. Η επόμενη αρπαχτή που ετοιμάζουν οι Γιάνκηδες είναι να αρπάξουν την Κρήτη, λόγο της Αμερικάνικης βάσης στα Χανιά, και λόγο της στρατηγικής σημασίας του νησιού ανάμεσα σε τρεις ηπείρους

ο

Να σταματήσουν οι Δανοί και Ισλανδοί να σκοτώνουν δελφίνια, φάλαινες και καρχαρίες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Αυτά που κάνουν είναι απάνθρωπα, απολίτιστα και κάνουν μεγάλο κακό στο περιβάλλον.... για το οποίο ΔΗΘΕΝ ενδιαφέρονται.

Ό,τι να'ναι είσαι ρε κακομοίρη...

Σωστό αυτό που λες. Τί σχέση έχει αυτό με το θέμα;

Μάνος, Μέγαρα

Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζες να φαλιρίσουν και σήμερα οι κάτοικοι είναι χωμένοι στα μνημόνια με όλα τα επακόλουθα. Οι κάτοικοί της ιδίως οι νέοι μεταναστεύουν και όσοι μένουν ξεπατώνονται στην ανεργία και στους φόρους. Ας πρόσεχαν οι Ισλανδοί πού είχαν το θράσος να τα βάλουν με τις τράπεζες. Τουλάχιστον αν ήταν στην Ε.Ε και φυσικά στο Ευρώ θα είχαν σωθεί με τα πακέτα του κυρίου Γιουνκέρ και φυσικά της σωτήρας μας κυρίας Μέρκελ. Αλλά όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια κύριοι Ισλανδοί. Εμείς εδώ στην ζεστή Ελλάδα τρώμε με χρυσά κουτάλια και διπλοχορταίνουμε και εσείς φάτε εκεί στους πάγους παγάκια για να χορτάσετε! Είμαστε δε τόσο ισχυρή οικονομία που κάθε μέρα εκατοντάδες μετανάστες από ολόκληρο το σύμπαν έρχονται, ενώ χιλιάδες ζουν το μύθο τους με επιδόματα και τα πάντα πληρωμένα στο Ελλάντα!!

Πόκεμον

Δε χρειάζεται να παρακαλάει ο Τραμπ κανέναν. Μερικά πυραυλάκια και η Δανία τέλος. Άλλωστε το γνωρίζει καλά η αστερόεσσα της καρδιάς μας αυτό ....

Είστε για τα μπάζα ρε χρυσαύγουλα...

Δηλαδή ρε Πόκεμον επειδή δεν του πουλάει τη Γροιλανδία να της ρίξει πυραύλους έτσι; Σε μια συμμαχική χώρα... Δηλαδή αν του γυαλίσει η Ακρόπολη να ρίξει πυραύλους στην Ελλάδα... Ρε τί μπάζα είστε εσείς ρε!

Χ

Αυτή η συμπαθητική κοπέλα είναι αριστεροοικολόγος, οπότε μην περιμέτε κάτι διαφορετικό. Επίσης θέλει να βγάλει την Ισλανδία από το ΝΑΤΟ...

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΔΑΝΙΑ

Τσόκαρα Κατινίτσες σοσιαΛΗΣΤριΕΣ κυβερνούν τα 3/4 του βορρά. Και μη χειρότερα να λέμε

ΧΑΧΑΧΑΧΑ, ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ;;;

Το ΝΑΤΟ αγαπητέ είναι "Hotel California", "You can check out any time you like But you can never leave!"

Victor

Φιρί φιρί το πάνε κι αυτοί. Και την Καλιφόρνια την "αγόρασαν" οι ΗΠΑ από το Μεξικό αφού βέβαια τους κατατρόπωσαν σε πόλεμο που προηγήθηκε.

@Victor

ΔΕΝ πουλάμε λέμε ρε βλαμμένο! Τί δεν καταλαβαίνεις; Με το ζόρι δηλαδή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μπράβο, καλά έκανε! Μακάρι να είχαμε κι εμείς τα κότσια ως ΕΕ να κάνουμε το ίδιο κάθε φορά που ο κλόουν συμπεριφέρεται άσχημα...

danil

Ωραίο μωρό...

@

Αν ήξερες με πόσους έχει πάει κάθε Σκανδιναβή θα άλλαζες γνώμη. Τριπλό προφυλακτικό, για να μη γίνεις στρατηγός με πολλά γαλόνια

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Όλες οι Σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν τους δημοκρατικούς. Γιαυτό τους έκλασε ο ΤΡΑΜΠακουλας. Τους έχει μεγάλο άχτι και με το δίκιο του, μετά την μαζική καθημερινη λάσπη απο όλα τα Σκανδιναβικά ΜΜΕ (Μ-εσα Μ-αζικής Ε-κπορνευσης)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης