Μεταναστευτικό: «Μονομαχία» Σαλβίνι - Σάντσεθ για 160 πρόσφυγες

salvini

Στη μέση, παρακολουθεί το μπρα-ντε-φερ χωρίς ουσιαστική αντίδραση η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μία μονομαχία, 160 πρόσφυγες και ολάκερη η Ευρώπη που γυρίζει την πλάτη της στο δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.

Για 17 ατέλειωτες —για τους διασωθέντες πρόσφυγες— ημέρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποτελούν τους δύο πόλους στην πολιτική διαμάχη για την υποδοχή των 160 προσφύγων πάνω στο σκάφος της ΜΚΟ Open Arms, με την Ευρώπη, η οποία κινείται σε αργούς ρυθμούς και τον πρόεδρό της, όπως και τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης απόντες, να περιορίζεται να προσφέρει απλώς υπηρεσίες συντονισμού και να επαναλαμβάνει πως δεν έχει αρμοδιότητες για να παρέμβει ώστε να τερματισθεί η τραγωδία τούτη, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο στην πιο θανατηφόρο μεθόριο στον πλανήτη.

Το νιοστό επεισόδιο του δράματος εξελίχθηκε χθες μετά την πρόταση της Ισπανίας να δεχθεί την αποβίβαση των προσφύγων στον λιμένα του Αλχεθίρας, που έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες με ένα συγχαρητήριο μήνυμα προς τη Μαδρίτη. Όμως η λύση αυτή αντικρούει λογικά την πραγματικότητα, καθώς η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, οι χώρες που υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων —παρόλο που φέτος οι ροές τους είναι κατά 30% μικρότερες από πέρυσι.

Η Ιταλία βρίσκεται πολύ πιο κάτω σε αντίστοιχους αριθμούς, με τον Σαλβίνι να θριαμβολογεί πως «η Ιταλία έπαψε πλέον να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης».

Ωστόσο, η άρνηση της ισπανικής MKO να αποβιβάσει τους πρόσφυγες στον τόσο μακρινό από τη Λαμπεντούζα προορισμό του Αλχεθίρας, έφερε ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τόσο το δράμα και τη δεινοπάθεια των προσφύγων όσο και την έλλειψη μίας πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες μίας ηπείρου με εξωτερικά σύνορα που έχουν πάψει να είναι στενά εθνικά και αποτελούν κοινή μεθόριο.

Η αδιαλλαξία του Σαλβίνι να δεχθεί τα σκάφη των ΜΚΟ στους ιταλικούς λιμένες ανταποκρίνεται σαφώς στους εκλογικούς και πολιτικούς στόχους του ακροδεξιού ηγέτη, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τους λόγους που βρίσκει αποδοχή το ξενοφοβικό του μήνυμα τους έχει καλλιεργήσει και συδαυλίσει η ανεύθυνη ευρωπαϊκή πολιτική που «ξεφορτώνεται», μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, στις χώρες πρώτης υποδοχής όλη τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η αποτυχία του Κανονισμού του Δουβλίνου σε καταστάσεις κρίσης έχει γίνει πλέον ορατή, αναγκάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα να συντηρούν, συχνά κάτω από δύσκολες, έως απάνθρωπες, συνθήκες χιλιάδες ανθρώπους σε καταυλισμούς προσφύγων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Pais, η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδεχόταν την άνιση κατανομή και μεταχείριση που προκαλεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου. «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να έχει υπογραφεί μία τόσο αποτυχημένη συμφωνία», τόνιζε, προσθέτοντας πως «αυτό που θέλει η Ιταλία είναι μία τροποποίηση του δυσλειτουργικού συστήματος του Δουβλίνου». Η ίδια τόνισε πως μέλημά της θα είναι να επιδιώξει μία νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, με γνώμονα να προκύψει μία ευρωπαϊκή λύση για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Έως τώρα, όλες οι κατά περίσταση προσπάθειες της ΕΕ να δώσει λύσεις στο πρόβλημα, που κατά κύριο λόγο βασιζόταν στην ποσοστιαία κατανομή προσφύγων στις χώρες της επικράτειάς της, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και προσέκρουσαν και στις αντιδράσεις χωρών, ιδίως από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, παρά τις κυρώσεις που επέσειαν οι Βρυξέλλες εναντίον τους σε περίπτωση άρνησης. Αλλά και η εναλλακτική λύση να διοχετεύονται ανά περίσταση οι μετανάστες στις «πρόθυμες» χώρες, στάθηκε ανεπαρκής, προκαλώντας την αντίδραση και των χωρών υποδοχής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η τρέχουσα ηγεσία της ΕΕ έχει παραιτηθεί πλέον από την προσπάθεια και μένουν μόνον οι υποσχέσεις της φον ντερ Λάιεν για μία νέα συμφωνία. Εντούτοις, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Και μέχρι τότε, η κοινή γνώμη θα παρακολουθεί καθημερινά την καταστροφική προσπάθεια να διαχειρισθεί το κάθε κράτος του Νότου ένα πρόβλημα που ανήκει σε όλη την Ευρώπη. Και η ξενοφοβική εκστρατεία πολιτικών, όπως ο Σαλβίνι, θα εξακολουθεί να βρίσκει ανταπόκριση στον απλό κόσμο, χάρη σε παρόμοια περιστατικά του σκάφους του Open Arms και μίας διάσωσης που τελικά καταλήγει σε φιάσκο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Αν

Έχετε προσέξει,και αυτοί μοιάζουν, σαν όλους τους άλλους ανθρώπους, που ζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη, του πλανήτη γη. Δεν πιστεύω, να πιστεύετε, ό,τι ξύπνησαν μια ημέρα και είπαν, πάμε Ευρώπη! Αν είστε ειλικρινείς, ερευνηστε, όλα τα γεγονότα, μετά την λήξη, του 2ου παγκόσμιου πολέμου, όλες τις πολιτικές, όλους τους πολέμους, και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Άραγε τι φταίει?

Αυτοί οι ανθρωποι

μπορούν να μείνουν στις χώρες τους και να παλέψουν να γίνουν καλύτερες. Εάν θέλουν να μεταναστευσουν, μπορούν να το κάνουν ΝΌΜΙΜΑ.

ρεαλιστής

Να σου πω εγώ τι φταίει. Κάτι που δεν περνάει από το μυαλό σου ή που δε θέλεις να αποδεχτείς λόγω ιδεοληψίας. Ο ανθρώπινος ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ πάνω στη Γη. Αν κοιτάξεις να δεις ποιος ήταν ο αριθμός των ανθρώπων πάνω στη Γη πριν 200 χρόνια και ποιος είναι τώρα θα καταλάβεις εύκολα το πρόβλημα. Άντε τώρα να πεις στους τριτοκοσμικούς και στους μουσουλμάνους ότι πρέπει να περιορίσουν τις γεννήσεις τους. Χαμένος κόπος. Αλλά η Φύση έχει μηχανισμό αυτορύθμισης και θα λύσει η ίδια το πρόβλημα με τρόπο ιδιαίτερα οδυνηρό για τα ανθρωποειδή του πλανήτη αυτού. Έτσι γίνεται πάντα ...

πονηρά ερωτήματα των συριζαίων

Απαντήστε πρώτα εσείς οι συριζαίοι και λοιποί "αλληλέγγυοι" στο γιατί ξαφνικά μέσα στα τελευταία 7-8 χρόνια η μισή Ασία και η μισή Αφρική θέλει να έρθει στην Ευρώπη, και όλως "τυχαίως" ξεφύτρωσαν εκατοντάδες ΜΚΟ δουλεμπόρων.

ΝΝ

Ο πατριώτης έγινε ακροδεξιός και οι δουλέμποροι, ανθρωπιστές... Ε ρε δούλεμα.... .

φωτης πραμαντα

ποια ειναι η θεση του επιτροπου μεταναστευσηςτης γερμανικης ευρωπης για τα θεματα αυτα????ποιος υπεγραψε αυτη την καταπτυστη συμφωνια (τροποποιηση) του δουβλινου 3??βγαλτε μερικοι τις ροζ πρασινες και μπλε τσιμπλες απο τα ματια σας ...ολο το πολιτικο σκηνικο αποτελειται απο αλητηριους πολιτικαντηδες ,που κανουν το παν να κρατηθουν στην καρεκλα ...

μα τι λέτε;

"ολάκερη η Ευρώπη που γυρίζει την πλάτη της στο δράμα" που συντελείται σε χώρες όπως η δική μας που με το μπάστε σκύλοι αλέστε σε σκοτώνουν στον λόφο του Φιλοπάππου.

Medikios

Δεν εχετε καταλαβει μαλλον οτι ολο αυτο ειναι ενα πολιτικο παιχνιδι εναντια στον Σαλβινι: πριν ενα μηνα πηγε μια Γερμανιδα να αραξει το σκαφος της, φορτωμενο με λαθρο, με το ζορι στην Ιταλια. Τωρα η Open Arms πηρε αδεια να αφησει τους λαθρο σε λιμανι της Ισπανιας αλλα οοοοοχι, το κομματι της θελει να το παιξει στην Ιταλια. Ηθελα να ηξερα, νομιζουν οτι οι χωρες της Μεσογειου ειναι γκαου σαν τους Γερμανους και τους Ολλανδους που θεωρουν τους λαθρο καποιο ειδος σαπουνοπερας? Οι χωρες του Νοτου ζουν την κριση στο πετσι τους, οχι στις οθονες της τηλεορασης

Q

Οι βορειοι ειναι ετσι γιατι το προβλημα της λαθροεισβολης δεν τους αγγιζει. (Ειναι κατι σαν τους δικους μας, που μεσα απο τις καλα φυλασσομενες βιλες τους στην Εκαλη αμολανε λογιδρια αντιρατσισμου χωρις να εχουν καν πατησει το ποδι τους στο κεντρο!) Εχουνε σφραγισει τα συνορα τους και ξερουν να κελαηδανε ανθρωπιστικα τροπαρια μονο πισω απο την ασφαλεια του συρματοπλεγματος. Για τον Τραμπ λενε αλλα το οτι αυτοι ειναι ιδιοι και χειροτεροι δεν το βλεπουν... η κανουν πως δεν το βλεπουν. Ε κι αν αντιμετωπισουν κανα προβλημα με τα λαθρα που εχουν ηδη στα εδαφη τους (οπως η Γερμανια που μολις βγηκε το AfD και αρχισε να τους σφιγγει τα λουρια), παντα υπαρχουν τα προθυμα κοροιδα του νοτου που θα κλεισουν συμφωνιες επαναπροωθησης με μηδενικα ανταλλαγματα και φυσικα ολοι αυτοι των ΜΚΟ που δεν θα πουνε κουβεντα για την ξενοφοβια των απο πανω! Οι ψευτοαλληλευγγοι του δουλεμποριου μονο εκει που τους παιρνει ξερουν να κουνανε το δαχτυλο και να κανουν μαθηματα ανθρωπισμου και ιστοριας!

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα του 1992

Από ποιες εμπόλεμες χώρες είπαμε ότι προέρχονται αυτοί οι λαθρομετανάστες;

από-συριζοποίηση εδώ και τώρα

Το άκρως συριζοποιημένο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ-μπεεεε, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή από φανατισμένους συριζαίους. Κι έτσι, πιστό στο σλόγκαν "δεν υπάρχουν σύνορα", και στον δήθεν ανθρωπιστικές κορώνες περί "προσφύγων" κλπ. Το εμπόριο λαθρομεταναστών πατρονάρεται κι από το δικό μας ΚΡΑΤΙΚΟ πρακτορείο ειδήσεων.

Φτανει η προπαγανδα

Εχετε σαλταρει εντελως.Πλεον οποιος πολιτικος προσπαθει να προστατευσει τη χωρα του απο τον καθε λαθρομεταναστη και απατεωνα διακινητη ανθρωπων θεωρειται ρατσιστης.Εχετε εξευτελισει την εννοια του προσφυγα και μεταναστη.

???

Και γιατί δεν τους πάνε στη Τυνησία; Ούτε πόλεμο έχουν εκεί ούτε τίποτα τζιχάντια. Γιατί όλοι όσοι είναι στο πλοίο της ΜΚΟ θεωρούνται διασωθέντες ναυαγοί. Άρα πρέπει να πάνε στο λιμάνι που είναι πιο κοντά. Αλλά για κάποιο..."περίεργο" λόγο η "καλή" και "φιλεύσπλαχνη" ΜΚΟ όταν μιλάει για λιμάνι μιλάει ΜΟΝΟ για Ευρωπαϊκό. Γιατί άραγε;; Προτιμάει να ταλαιπωρεί επί τόσες μέρες τόσους ανθρώπους για να μην κλείσει η δίοδος προς την Ευρώπη και χάσουν οι δουλέμποροι τη πελατεία τους! Γιατί αυτό θα γίνει αν τους σώζουν και τους πηγαίνουν σε κοντινά μη Ευρωπαϊκά λιμάνια... Αλλά είναι πολλά τα λεφτά για τις καλοκάγαθες ΜΚΟ! Και μην ακούτε ότι τους μαζεύουν στην μέση του πουθενά. Στα 10 το πολύ μίλια από τη Λιβύη τους παραλαμβάνουν (και ΔΕΝ μαζεύουν...). Είναι ολόκληρη καλοστημένη επιχείρηση...

Σαλβίνι mantenere il buon lavoro

¨Οποιες ευρωπαικές χώρες επιθυμούν ας τους πάρουν. Δεν θα γίνει η Ιταλία δεύτερη Ελλάδα που έχει καταντίσει η χωματερή της Ευρώπης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης