Μισέλ Μπαρνιέ: Η ΕΕ «δεν εντυπωσιάζεται» από τις απειλές για Brexit χωρίς συμφωνία

Μισέλ Μπαρνιέ: Η ΕΕ «δεν εντυπωσιάζεται» από τις απειλές για Brexit χωρίς συμφωνία

Ερωτηθείς από το BBC τι θα συμβεί αν το Λονδίνο σκίσει την κάρτα μέλους του στην ΕΕ, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις»

Μπαρνιέ: Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο του 2018
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα ότι δεν εντυπωσιάζεται από τις απειλές για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως, αν το Λονδίνο επιλέξει αυτό τον δρόμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ερωτηθείς από το BBC τι θα συμβεί αν το Λονδίνο σκίσει την κάρτα μέλους του στην ΕΕ, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις».

«Πιστεύω ότι η βρετανική πλευρά, που είναι καλά πληροφορημένη και ικανή και γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργούμε στην ΕΕ, γνώριζε από την αρχή ότι δεν εντυπωσιαζόμασταν ποτέ από αυτές τις απειλές. Δεν ωφελεί να τις χρησιμοποιεί».

Ο Μπαρνιέ στη συνέντευξη αυτή, την οποία παραχώρησε στο BBC τον Μάιο προτού ξεκινήσει η μάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, επεσήμανε ότι η συμφωνία αποχώρησης «είναι ο μόνος τρόπος (η Βρετανία) να αποχωρήσει από την ΕΕ με έναν συντεταγμένο τρόπο».

Μάλιστα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε στην εκπομπή BBC Panorama ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι υπουργοί της δεν του είπαν «ποτέ» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα προτιμήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Δημοσίως η Μέι πάντα υπογράμμισε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Κλείσιμο
Στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον αποκάλυψε ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε μυστική πρόταση στη Βρετανία να αναστείλει το Brexit για πέντε χρόνια και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία για «μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Λίντινγκτον, την πρόταση την έκανε το 2018 ο Μάρτιν Ζελμάιερ, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Σε άλλη συνέντευξη για την ίδια εκπομπή του BBC ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι οι Βρετανοί υπουργοί «συμπεριφέρονταν σαν ηλίθιοι» όταν πήγαν να διαπραγματευθούν το Brexit το 2017.

Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει ο Τίμερμανς και σε άλλη συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2019 επίσης στο BBC όταν είπε ότι του φάνηκε «σοκαριστικό» το πόσο απροετοίμαστη ήταν η βρετανική ομάδα όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης