ΕΕ: Αμφισβητούν τη δύναμη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΕΕ: Αμφισβητούν τη δύναμη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Απέναντί της βρίσκεται μια σημαντική πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, οι Πράσινοι

043_dpa-pa_190716-99-84507_dpai

Ανάμεσα στα πρώτα μηνύματα συγχαρητηρίων ξεχώρισε το γεγονός ότι η Γερμανίδα πολιτικός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν. Εντύπωση προκάλεσε και ένα ακόμη στοιχείο: ότι η πρώην υπουργός Άμυνας είναι η πρώτη Γερμανίδα που ύστερα από μισό αιώνα αναλαμβάνει το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό αξίωμα. Αυτή είναι η μια ανάγνωση της νίκης.

Η δεύτερη θέλει την φον ντερ Λάιεν να μην κατέχει σημαντική υποστήριξη στην Ευρώπη, αφού εξελέγη με 383 ψήφους, παρόλο που κέρδισε και τους Σοσιαλιστές.

Ο προκάτοχός της Ζαν Κλοντ - Γιουνκέρ είχε το 2014 λάβει 422 ψήφους, αποτέλεσμα που και τότε είχε εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη δύναμη του Βέλγου πολιτικού.

Από την Ιταλία φτάνει ένα από τα μηνύματα αμφισβήτησης της ισχύος της φον ντερ Λάιεν: «Η Ούρσουλα έκανε μία πολύ ωραία ομιλία, πολύ ευρωπαϊκή, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Οι Πράσινοι, που μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αναδείχθηκαν σημαντική δύναμη με 74 έδρες, βρίσκονται απέναντι από την νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

«Κατανοώ και αποδέχομαι την πικρία και την απογοήτευση», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την ψηφοφορία η φον ντερ Λάιεν έχοντας επίγνωση της κατάστασης και καλώντας τους ευρωβουλευτές να ξεπεράσουν την οργή που προκάλεσε η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να την επιβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτοντας τους δικούς τους spitzekandikaten.

«Οι Πράσινοι είναι πολύ σκληροί», παραδέχεται η φον ντερ Λάιεν η οποία φροντίζει μέσα από τις ομιλίες της να εστιάζει στην ουσία της ενωμένης Ευρώπης και στο θέμα της επαγρύπνησης σχετικά με το Κλίμα.

Στους 60 ανέρχονται πάντως οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές που καταψήφισαν την φον ντερ Λάιεν. Η ανησυχία δικαιολογημένα είναι εμφανής για το μέλλον της Ευρώπης.

«Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζήσουμε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια», δήλωσε στο AFP άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να κατονομασθεί.

Στενά συνδεδεμένη με την Άνγκελα Μέρκελ, η φον ντερ Λάιεν καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο στοίχημα: να φανεί πειστική όσον αφορά στις αριστερές δυνάμεις, μετριάζοντας το συντηρητικό της προφίλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης