Διπλό χτύπημα από ΗΠΑ σε Τουρκία: Ο Τραμπ δεν δίνει τα F-35 - «Βαθιές ανησυχίες» για τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

21360228

Βίντεο από τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που χρεώνει το ναυάγιο στον Μπαράκ Ομπάμα - Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα υπονομεύει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου - Ερντογάν: Ο Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις κυρώσεις

Η προεκλογική περίοδος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2020 ξεκίνησε και επισήμως πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπληρώνει σε λίγους μήνες τέσσερα χρόνια στην αμερικανική προεδρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο. Παρόλα αυτά, λίγο πριν τη δύση της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξακολουθεί να «χρεώνει» με όλα τα δεινά ή τις αποτυχίες του, τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε ο Τραμπ, ο Ομπάμα είναι εκείνος που ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, καθώς, επί της θητείας του, δεν πουλήθηκε το σύστημα Patriot στην Άγκυρα, με συνέπεια η τελευταία να στραφεί στη Ρωσία και στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον κτυπά και σε δεύτερο σημείο την Άγκυρα, καθώς με δήλωση του εκπροσώπου του State Department, εκφράζονται οι «βαθιές ανησυχίες» της αμερικανικής κυβέρνησης για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, χαράζοντας ανάλογη γραμμή με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως μία από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Μόσχα. Καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν κάνει ποτέ λάθη, για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών S-400, ευθύνεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κυβερνούσε τις ΗΠΑ πριν από 3,5 χρόνια!

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία... δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου:

Trump laments U.S. prohibition on selling F-35s to Turkey


Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα για την αγορά στην οποία προέβη η Αγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρόεδρος δεν επέτρεπε στην Τουρκία να αγοράσει τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα».

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σύμπλευση με την Ευρώπη για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».


Έσπερ: Η αγορά των S-400 υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μάρκ Εσπερ μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου είχε ξεκαθαρίσει ότι αν η Τουρκία αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θα πάρει τα F-35.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια της και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, δήλωσε στις γραπτές απαντήσεις που κατέθεσε ο προταθείς για επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Μάρκ Εσπερ, στα ερωτήματα που του έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής για ζητήματα ενόπλων δυνάμεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η Τουρκία είναι ένας παλιός και σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο η επιδίωξη της να αποκτήσει τους S-400 υπονομεύει την ασφάλεια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» θεωρεί ο Έσπερ, οι απαντήσεις του οποίου κοινοποιήθηκαν σήμερα με αφορμή την ακρόαση στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει την υποψηφιότητα του για την θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Έσπερ παράλληλα προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά βομβαρδιστικά πέμπτης γενιάς F-35 σε περίπτωση που αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές σε όλα τα επίπεδα, ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, τότε δεν θα πάρει τα F-35», υπογράμμισε ο Έσπερ.

Ο Μαρκ Έσπερ, αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα σε τέτοιους τομείς όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ερντογάν: Ο Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις κυρώσεις

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ έγιναν λίγες ώρες μετά τις «εκκλήσεις» Ερντογάν προς τον Αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει τις εισηγήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προχθές ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Η τεράστιες ευκαιρίες

δεν ερχονται καθε μερα. Ειδήμων δεν ειμαι αλλα μηπως θα ηταν μια καλη λυση να δηλωσει η Ελλαδα οτι προτιθεται να αγορασει ενα μερος των F35 που δεν θα παρει η Τουρκια; Σχετικα με τη χρηματοδοτηση: το ενα κοστιζει 75 εκατομμυρια €. 30 αεροπλανα θα μας κοστιζαν 2,25 δις. Με σωστες διαπραγματευσεις και μεγαλυτερο χρονο αποπληρωμης ειναι μια εφικτη επιλογη. Η λυση αυτη ειναι προς το συμφερον μας αλλα και των ΗΠΑ που ετσι ξεφορτωνουν την Τουρκια. Ηδη αλλα κρατη εχουν δηλωσει ενδιαφερον να αγορασουν μερος των F35 που προοριζονταν για την Τουρκι.. Και η πιο μεγαλη στρατηγικη σημασία για την Ελλαδα ειναι οτι με την τεχνολογια stealth που διαθετουν εξουδετερωνεται σε τεραστιο βαθμο ο μπελάς με τους S400. Μαζι με τα F16 Viper που αναβαθμιζονται τωρα, θα ειχαμε μια τεραστια δυναμη κρουσης και αποτροπης.

Corr

οι τεραστιες... sorry.

Κούκου !!!

Ελληναρες της σφαλιάρας , του καφέ και του ναργιλέ , 32% Τσίπρα αφού ξεπούλησε τη Μακεδονία και στη Βουλή Μπαρούφα και Κηραλοιφές και 99 χρόνια Υπερταμείο η Δημόσια περιουσία λαμόγια και η Ελλάδα στα ΠΑΚΙΑ , κάνετε ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΡΕ ΣΚΥΛΙΑ ❓ Ακόμα δε δώσατε ψήφο στον Απόδημο Ελληνισμό που με τα λεφτά και τις διασυνδέσεις του μας απελευθέρωσε το 1827 και κάνετε Κριτική ρέ Λαμόγια - γλύφτες - καφενόβιοι ;;;

χαχαχα

"…πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη". ΑΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 100 F35 θα παραδοθούν κανονικά! ΧΑΧΑΧΧααχαχααχααχ

Ελληνοαγγλος

Εάν έχεις παρακολουθήσει άλλες ομιλίες του Τραμπ χρησιμοποιεί συχνά επίθετα, προσδιορισμούς, επιρρήματα και επιθετικούς προσδιορισμούς για να δώσει έμφαση και γιατί έχει μια μίνι τρικυμία στο κρανίο. Όταν λέει... over a hundred.... θέλει να δώσει έμφαση στο πόσα αεροπλάνο έχει ως παραγγελία. Απλα δεν εβαλε το .... the over a hundred.... Η ελληνική μετάφραση είναι: .... δε θα τους αφήσουμε να πάρουν τα τουλάχιστον 100 .... Το "the" εννοείτε. Μη ψαρώνεις. Έτσι και αλλιώς αυτά τα πράγματα δε τα αποφασίζει ο πρόεδρος. Αλίμονο. Ποιος νομίζεις ότι κάνει κουμάντο ? Ο πρόεδρος των Η.π.α. ? Χαχαχαχα

Οκ

Αρχικά οι Ρώσοι βοηθεισαν τον τραμπ να εκλεγεί.Μετα θέλουν στην Αμερική να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας αλλά από την άλλη ο τραμπ αφήνει την Τουρκία να ενισχύει την Ρωσία με τους s400. Και να ψάχνουν για φυσικό αέριο όπου τους κατέβει.τελος η δύναμη της Τουρκίας από που πηγάζει;από τον εχθρό της Αμερικής το ηραν μήπως;σαν συμπέρασμα λέω ότι ο τραμπ όντος η Ρωσία τον βοήθησε και ότι είναι πουλημένος...

Προβατα

Αχ Ελλαδίτσα μου. Ενα κοπάδι απο πρόβατα είμαστε. Το μαντρί ανοιχτό. Θά μάς φάνε οί Λύκοι, είναι πάρα πολοί.

Dim kel

ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ:ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 100 F35. ΆΡΑ ΤΑ 100 ΘΑ ΤΑ ΠΆΡΟΥΝ.

χμμ

πω πω της έκαναν της Τουρκίας τα μούτρα κρέας...

Ολα ομορφα κ' ωραια αλλα προχθες

ανακοινωθηκε στον γερμανικο τυπο οτι η Γερμανια πουλησε στην τουρκια τους τελευταιους 3 μηνες πολεμικο υλικο αξιας 184 εκατομμυριων. Συμφωνα με τα δημοσιευματα προκειται για υλικο για υποβρυχια. Περσι πωλησεις οπλων Γερμανιας προς Τουρκια: 243 εκατομμυρια. Κανουν τις Παναγιτσες αλλα στο παρασκηνιο πανε και κοντρα στον Τραμπ. Καλος η κακος ο Τραμπ, οι αποφασεις του ειναι ευνοικες για την Ελλαδα. Ας αφησουμε λοιπον τις δημοκρατικουρες και τις ειρωνιες κατα του Τραμπ. Οπως ειναι γνωστο, οταν καποιος κολυμπαει στη σουπα του σαν και εμας, δεν μπορει να δει περα απο την ακρη του πιατου.

Γιώργος

Και να φανταστείτε ότι το τελευταίο φιλικό του Ολυμπιακού είναι με Τούρκους🐇🐇

Γκρίζος Λύκος

Λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατο που τρώνε σανό🥬🥬

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης