Πολιτικός σεισμός στις ΗΠΑ: Η Βουλή καταδικάζει τα ρατσιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ

trump_immigrants

«Τα ρατσιστικά σχόλια του προέδρου έχουν νομιμοποιήσει το φόβο και το μίσος των νέων Αμερικανών», ανέφερε το ψήφισμα

Πολιτικό σεισμό, με επεκτάσεις στην κοινωνία έχουν προκαλέσει τα ρατσιστικά σχόλια του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τα πρόσφατα tweets και σχόλια του Αμερικανικού προέδρου ως «ρατσιστικά», λέγοντας ότι «έχουν νομιμοποιήσει το φόβο και το μίσος των νέων Αμερικανών».

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα καταδικάζει τα πρόσφατα σχόλια του Trump εναντίον μιας ομάδας δημοκρατικών βουλευτών και γυναικών που είναι έγχρωμες, οι οποίοι έχουν γίνει αυστηροί επικριτές των πολιτικών του. Η ψηφοφορία ανήλθε σε 240 και 187 υπέρ του καταδικαστικού κειμένου.

Οι τέσσερις δημοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τραμπ, είναι η Αλεξάντρια Ocasio-Cortez της Νέας Υόρκης, ο Ilhan Omar της Μινεσότα, η Ayanna Pressley της Μασαχουσέτης και η Rashida Tlaib του Michigan. Πρόκειται για μια ομάδα φλογερών φιλελεύθερων γυναικών που εκλέχτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και βρέθηκαν σε σύγκρουση τόσο με το Τραμπ, όσο και με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ ανάγκασε τους Δημοκρατικούς να αντιδράσουν την προηγούμενη Κυριακή όταν εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις στις τέσσερις γυναίκες, λέγοντάς τους να «γυρίσουν πίσω και να βοηθήσουν στη διόρθωση των κατακερματισμένων και εγκληματικών χώρων από τις οποίες ήρθαν».

Το ψήφισμα της Τρίτης επισημαίνει ότι με τα σχόλιά του ο Τραμπ «νομιμοποίησε και αύξησε το φόβο και το μίσος των νέων Αμερικανών και των έγχρωμων». Ο Τραμπ έγραφε ότι εκείνοι που είναι μετανάστες και έχουν εκλεγεί, δεν ανήκουν στο Κογκρέσο και ότι πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους.

Το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων «πιστεύει ότι οι μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταστήσει την Αμερική ισχυρότερη και ότι όσοι κάνουν τον όρκο της ιθαγένειας είναι εξίσου Αμερικανοί με εκείνους των οποίων οι οικογένειες έχουν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλές γενιές». Και προσθέτει ότι «δεσμεύεται να κρατήσει την Αμερική ανοιχτή σε εκείνους που αναζητούν νόμιμα καταφύγιο και άσυλο από τη βία και την καταπίεση και εκείνους που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά για να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνότητα, την πίστη ή τη χώρα καταγωγής τους».

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο θυελλώδης μεγιστάνας προέτρεψε την Κυριακή τις τέσσερις βουλεύτριες, τρεις από τις οποίες είναι γεννημένες στις ΗΠΑ, να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους, «αποτυχημένα» Κράτη όπου κυριαρχεί «η εγκληματικότητα», κατ’ αυτόν, ενώ την επομένη ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας τις πως «μισούν» την Αμερική.

Ο Τραμπ προέτρεψε χθες Τρίτη τους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να μην πέσουν στην «παγίδα» που τους έστησαν, κατά τον ίδιο, οι αντίπαλοί του.

Τα σχόλιά του «δεν ήταν ρατσιστικά», επέμεινε, αναφερόμενος στα πυρά του εναντίον των τεσσάρων νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τις Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (Νέα Υόρκη), Ιλάν Όμαρ (Μινεσότα), Αϊάνα Πρέσλι (Μασαχουσέτη) και Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν).

Πιστός στην πάγια πρακτική του να ρίχνει λάδι στις φωτιές που ανάβει ο ίδιος, ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος επανέλαβε κατόπιν το πιο επίμαχο σχόλιο του: «η χώρα μας είναι ελεύθερη, μεγαλειώδης και ευημερούσα. Αν απεχθάνεστε τη χώρα μας, ή αν δεν είστε ευτυχείς εδώ, μπορείτε να φύγετε!».

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, ο Τραμπ μοιάζει πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να ηλεκτρίσει την εκλογική του βάση —λευκή στη συντριπτική της πλειοψηφία— και να κάνει τα πάντα για να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις στις τάξεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Τραμπ ξέρει πως μπορεί να λογαριάζει πλέον στην υποστήριξη των βαρόνων των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Καθώς μολονότι λιγοστά μέλη του Grand Old Party, ή GOP, κατήγγειλαν τις αναρτήσεις του, τα στελέχη της παράταξής του ήταν πολύ συγκρατημένα στις επικρίσεις τους προς αυτόν που θα είναι —εξαιρουμένου μόνο ενός συγκλονιστικού απροόπτου— ο υποψήφιός της το 2020.

Ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, προτίμησε να εκφράσει μια πολύ γενική θέση: «Έχουμε όλοι μια ευθύνη (...), τα λόγια μας έχουν σημασία», είπε απλά, πριν προσθέσει, ερωτηθείς σχετικά, πως όχι, ο πρόεδρος δεν είναι, στα δικά του μάτια, «ρατσιστής».

Για τον Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η πόλη πολεμική δεν είναι παρά «πολιτική».

Οι τέσσερις βουλεύτριες που έγιναν στόχος του Τραμπ αντέδρασαν μαζί το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω παρά τις επιθέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ «δεν ξέρει πλέον πώς να υπερασπιστεί την πολιτική του» κι έτσι αποφάσισε «να μας επιτεθεί επί προσωπικού», έκρινε η Ρασίντα Τλάιμπ, που είδε στα φραστικά πυρά του Ρεπουμπλικάνου τη «συνέχεια» των «ρατσιστικών και ξενοφοβικών» τοποθετήσεών του.

Για τον Τζεφ Μπεκ, πρώην γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα, που έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε σφοδρές συγκρούσεις με τον αμερικανό πρόεδρο, η σιωπή των μελών του GOP δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους αιρετούς να αντιδρούν σε όλες τις δηλώσεις του προέδρου. Αλλά όταν είναι τόσο ποταπές και προσβλητικές είναι υποχρεωμένοι να τις καταδικάζουν», ανέφερε ο Φλέικ μέσω Twitter.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στάθηκε επίσης επιτιμητικά στη σιωπή στις τάξεις του κόμματος του προέδρου.

«Είναι τρομακτικό να διαπιστώνεται σε ποιο βαθμό, επανειλημμένα, πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου απλά αφήνουν να περάσει η καταιγίδα χωρίς να πουν κουβέντα», είπε ο Σούμερ και διερωτήθηκε ποιος να είναι ο λόγος, κάποια «συμφωνία» με τον ένοικο του Λευκού Οίκου ή μήπως η «αμηχανία» τους μπροστά στις δηλώσεις του.

Είτε ισχύει το ένα είτε το άλλο, η στάση τους είναι «ασυγχώρητη», πρόσθεσε.

Για τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα που συμμετέχει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία «δεν ήταν τόσο ανοιχτά ρατσιστής όσο αυτός ο άνθρωπος». Αλλά και ο Μπέρνι Σάντερς, επίσης διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, διερωτήθηκε «μπορείτε να φανταστείτε έναν συντηρητικό πρόεδρο όπως ο Τζορτζ Ου. Μπους να κάνει τέτοιες ρατσιστικές δηλώσεις;».

Το —συμβολικό απλώς και μόνο— ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά επίσης η πρόεδρος της κάτω Βουλής, η Νάνσι Πελόσι, παρότι και η ίδια έχει φανεί να δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με πολλές από τις θέσεις των τεσσάρων νέων προοδευτικών βουλευτριών του κόμματός της. Τα σχόλια του προέδρου είναι «ντροπιαστικά», «αηδιαστικά», «ρατσιστικά», είπε η Πελόσι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μελών του GOP για λόγους τάξεως, αφού θεώρησαν ότι το παράκανε και παραβίασε τους κανόνες της διαδικασίας του διαλόγου, που καθυστέρησε για δύο ώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ZZ

Για νέο μας το λένε , από την αρχή την πάτησαν η τάχα μου δημοκράτες της πλάκας στις ΗΠΑ , είδαν την υποψηφιότητα Τραμπ ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας και την πάτησαν , πάνε περίπατο τα σχέδια Σορος τα έξοδα που έκανε για την Χιλαρι και Μπιλ Κλίντον , τα έξοδα για Ομπαμα κτλ,κτλ , η επίθεση ινατιών του δεν είναι ουρανοκατέβατη αλλά προμελετημένη , και εδώ ο Τραμπ έδηξε ότι δεν μασά , ετοιμάζεται για άλλη μια τετραετία που είναι πλήρη καταδίκη για τους τάχα μου δημοκρατικούς ,είναι δύσκολο να χωνέψουν τέτοιο ρεζίλη οι πρώην ενικοί του Λευκού Οίκου , στο τέλος θα το χωνέψουν θέλοντας η μη .

Κυνικός

"Φλογερές φιλελεύθερες γυναίκες" γράφει το ρεπορτάζ.... Κατά τα άλλα, αντικειμενικό.... Αφήνω που ακουγοντας το "φλογερές" πάει το μυαλό μου αλλού, ειδικά αν είναι Λατίνες...

αληθεια;

ας υποθεσουμε οτι ο τραμπ ειναι στις δηλωσεις ρατσιστης, οκ! οι χώρες που ξαποστελνουν στην πραξη τους πολιτες τις, τι είναι; οι δηθεν αγανακτησμενοι πολιτες τους που παραμενουν εκει, ειναι ενταξει με τον εαυτο τους; οι δηθεν προοδευτικοι γιατι δν ασκουν κριτικη σε χωρες εκτος πολεμων που στελνουν στον αγυριστο τουυς πολιτες και ασκουν στις χωρες υποδοχης;

Χαμένα...

..τα χεις, πάρε κάτι να σου περάσει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης