Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής - Διακόπηκε για αύριο

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής - Διακόπηκε για αύριο

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ - Διαφωνίες στο ΕΛΚ για τους χειρισμούς Μέρκελ - Έξαλλος ο Μακρόν με τις «ατέρμονες συζητήσεις του κλαμπ» - Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

ee-synodos-ena
Παράταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί (ώρα Βρυξελλών, 12 ώρα Ελλάδος) έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να καταφέρουν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν και θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος τόσο για τον διάδοχο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όσο και αυτών του Ντόναλντ Τουσκ, της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Μάριο Ντράγκι.

Την αναβολή ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφοντας: «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11».
Οι «27» ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια καταρχήν συμφωνία για τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παράτασης, υπήρχαν πληροφορίες που υποστήριζαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στον Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν και το βασικό πρόβλημα αποτελούσαν τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις υπόλοιπες θέσεις.

Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία που είχε επιτευχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου και η οποία αποτελούσε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, προέβλεπε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τοποθετείται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις, ήτοι του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερικής πολιτική και Άμυνα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτελούν αντικείμενα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «27» (σ.σ ο πρόεδρος της Κύπρου δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για ιατρικούς λόγους και εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ).

Ωστόσο η άτυπη αυτή συμφωνία δεν βρήκε υποστήριξη στις Βρυξέλλες καθώς εκτός από μια σημαντική μερίδα κρατών – μελών που διαφώνησαν με την επιλογή του Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, υπήρξε ένας μικρής έκτασης εμφύλιος πόλεμος ακόμα και μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλα και σημαίνοντα στελέχη του ΕΛΚ διαφώνησαν ανοικτά με τις παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις δύο μικρότερων πολιτικών ομάδων. «Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, είναι δύο μικρές πολιτικές ομάδες, η μία μικρότερη από την άλλη και δεν γίνεται να μας επιβάλουν τις θέσεις τους», υπογράμμισε στις Βρυξέλλες κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ (κεντροδεξιά).

Η συμβιβαστική λίστα που τέθηκε επί τάπητος στις Βρυξέλλες προβλέπει την ακόλουθη διανομή των κορυφαίων αξιωμάτων στην ΕΕ:
Κλείσιμο
- Ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης, Φρανς Τίμερμανς αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν.
-Πρώτη αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής γίνεται η Φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Δανία).
- Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
- Ο Φιλελεύθερος Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναλαμβάνει επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
- Ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.


Μέρκελ: Είναι περίπλοκο, αλλά ελπίζουμε πως είναι εφικτό

«Πιστεύω ότι αφού κοιμηθούμε, θα είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε και πάλι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τα ανώτατα αξιώματα στα κορυφαία όργανα της Ε.Ε.

«Νομίζω ότι είναι περίπλοκο, αλλά συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι είναι εφικτό. Θέλουμε να επιτύχουμε έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης... Πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά πόσον οι προτάσεις έχουν επίσης πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για μένα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι κορυφαίοι υποψήφιοι να φέρουν επίσης ευθύνη στο μέλλον», υποστήριξε η Μέρκελ.

«Είχα προβλέψει το δύσκολο πόκερ, ειδικά για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως υπάρχουν δύο εναλλακτικές.


Έξαλλος ο Μακρόν: Αποτυχία σήμερα, πολύ κακή εικόνα για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε σήμερα έντονη κριτική για την αποτυχία να καταλήξει η σύνοδος της ΕΕ σε μια απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στο μπλοκ, αν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία όταν επαναληφθούν αύριο οι συνομιλίες.

«Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

Ύστερα από μια βραδιά άκαρπων διαβουλεύσεων, ο Μακρόν μίλησε με ενόχληση για τις «μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα» και για τις «ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις» σε «ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα και ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Ελλάδας.


Ιταλία και ανατολικές χώρες τάχθηκαν κατά του Τίμερμανς

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση. Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν. Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της ΕΕ, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο. Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη. «Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους. 

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. «Όλα είναι ανοικτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.


Το χρονικό της αναβολής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου στις 20.00 ώρα Βρυξελλών την Κυριακή διακόπηκε τα μεσάνυχτα ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ να ξεκινήσει μια σειρά διμερών επαφών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περίπου στις 05.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος – 04.15 ώρα κεντρικής Ευρώπης) της Δευτέρας.

Στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε εκ νέου με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με σκοπό να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να μην χρειαστεί μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα μέσα του Ιουλίου. Μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάνστεθ και τον Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκίνησε νέο γύρο διμερών επαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Στις 9 το πρωί ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανήρτησε μια φωτογραφία με το πρόγευμα στο οποίο παρακάθονται τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως μερικά λεπτά νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε είχε πει στους δημοσιογράφους πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία» προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές αν οι ηγέτες θα τα καταφέρουν.


Διαφωνίες στο ΕΛΚ με την Μέρκελ και την «συμφωνία της Οσάκα»

Το γεγονός ότι στη σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ότι θα στηρίξει την επιλογή του σοσιαλιστή Τίμερμανς, έφερε τα πάνω - κάτω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα στελέχη του θεωρούν ότι το συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να περάσει στα χέρια του EΛΚ καθώς στις ευρωεκλογές έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Για το αξίωμα του επικεφαλής, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, θεωρείται ένα συμβιβαστικό πρόσωπο ενώ το όνομα του κορυφαίου υποψηφίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ακούγεται τώρα έντονα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πολιτικός Σβεν Γκίγκολντ από το Κόμμα των Πρασίνων έσπευσε να δηλώσει στην εφημερίδα «Bild» ότι η γαλλογερμανική διαμάχη για τα ανώτατα αξιώματα οδηγεί την Ε.Ε σε ανικανότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να διερευνήσει συμβιβαστικές λύσεις βλέποντας το αδιέξοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν έπεσαν στο... τραπέζι κι άλλα ονόματα, όπως της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ και του Γάλλου διαπραγματευτή της E.Ε για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου.

«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη. Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης