Βρυξέλλες: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις παρά την κωλοτούμπα της Μέρκελ

Βρυξέλλες: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις παρά την κωλοτούμπα της Μέρκελ

Ο Μακρόν επέβαλε στη Μέρκελ την άποψή του να μην προωθηθεί ο Γερμανός Βέμπερ για πρόεδρος της Κομισιόν - Διαμαρτύρονται από το Λαϊκό Κόμμα για το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάποιος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημειώνοντας ότι στις ευρωεκλογές το ΕΛΚ έλαβε τις περισσότερες ψήφους πανευρωπαϊκά

merkel__5_
Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η Ευρωσύνοδος για την ανάδειξη των προσώπων σε κορυφαία αξιώματα με το σκληρό πόκερ του γαλλογερμανικού άξονα να οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Δεκατρείς ώρες διήρκεσαν χθες οι διαπραγματεύσεις των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα στα ευρωπαικά όργανα. Μάταια όμως!
Αν και υπάρχουν ορισμένες «φωνές» στις Βρυξέλλες που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα μία συμφωνία, η γερμανική αντιπροσωπεία έχει άλλη γνώμη. Για το λόγο αυτό συζητήθηκε μία ενδεχόμενη αναβολή των διαπραγματεύσεων για τις 15 Ιουλίου, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild υπενθυμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να εκλεγεί στις 16 Ιουλίου.

Το γεγονός ότι στη σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Μέρκελ άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ότι θα στηρίξει την επιλογή του σοσιαλιστή Τίμερμανς, έφερε τα πάνω - κάτω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα στελέχη του θεωρούν ότι το συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να περάσει στα χέρια του EΛΚ καθώς στις ευρωεκλογές έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, θεωρείται ένα συμβιβαστικό πρόσωπο ενώ το όνομα του κορυφαίου υποψηφίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ακούγεται τώρα έντονα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πολιτικός Σβεν Γκίγκολντ από το Κόμμα των Πρασίνων έσπευσε να δηλώσει στην εφημερίδα «Bild» ότι η γαλλογερμανική διαμάχη για τα ανώτατα αξιώματα οδηγεί την Ε.Ε σε ανικανότητα.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου ,Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να διερευνήσει συμβιβαστικές λύσεις βλέποντας το αδιέξοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν έπεσαν στο... τραπέζι κι άλλα ονόματα, όπως της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ και του Γάλλου διαπραγματευτή της E.Ε για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου.

«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη. Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης