Το Ιράν αφαίρεσε τη δημοσιογραφική άδεια από τον ανταποκριτή της New York Times

Το Ιράν αφαίρεσε τη δημοσιογραφική άδεια από τον ανταποκριτή της New York Times

Ο Ολλανδός Τόμας Έρντμπρινκ ζει από το 2001 στο Ιράν, ενώ σύζυγός του είναι η Ιρανή φωτορεπόρτερ Νεουσά Ταβοκαλιάν, της οποίας επίσης η δημοσιογραφική άδεια δεν ανανεώθηκε

Το Ιράν αφαίρεσε τη δημοσιογραφική άδεια από τον ανταποκριτή της New York Times
Ο Τόμας Έρντμπρινκ, ο ανταποκριτής της εφημερίδας The New York Times στην Τεχεράνη, αδυνατεί πλέον να εργάζεται στην Ισλαμική Δημοκρατία διότι οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν να του ανανεώσουν τη διαπίστευση τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε χθες ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός, διαβεβαιώνοντας ότι αισιοδοξεί πως θα δοθεί σύντομα λύση.

Ο Έρντμπρινκ, Ολλανδός υπήκοος, εργάζεται για τη NYT από το 2012· παλαιότερα εργαζόταν για την ολλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση NOS. Ζει στο Ιράν από το 2001 και μιλάει άπταιστα τη φαρσί. Είναι ένας από τους ελάχιστους ξένους ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ στο Ιράν.

Η σύζυγός του, η ιρανή φωτοειδησεογράφος Νεουσά Ταβακολιάν, είδε επίσης την δημοσιογραφική της κάρτα να μην ανανεώνεται.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι «αποφάσισε να δημοσιοποιήσει» το πρόβλημα του ανταποκριτή της «έπειτα από πρόσφατα σχόλια και τη σεναριολογία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης». Η απουσία των ρεπορτάζ που υπογράφονταν από τον δημοσιογράφο «γινόταν όλο και πιο αισθητή», εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών «έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές» ότι η διαπίστευση του δημοσιογράφου θα ανανεωθεί, αλλά «δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την καθυστέρηση ή τον λόγο της ανάκλησής της», σημείωσε ο αρχισυντάκτης του τμήματος των διεθνών ειδήσεων των Τάιμς, ο Μάικλ Σλάκμαν.

Υπάρχουν πάντως ενδείξεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι το ζήτημα θα επιλυθεί προσεχώς, πρόσθεσε.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Ιράν είναι αντιμέτωποι με πολλούς περιορισμούς στη δουλειά τους από τις αρχές. Η κάρτα της διαπίστευσής τους, που ουσιαστικά αποτελεί ταυτόχρονα την άδεια παραμονής τους, μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας The Washington Post, ο ιρανοαμερικανός Τζέισον Ρεζάιαν, είχε συλληφθεί το 2014 μαζί με τη σύζυγό του, επίσης δημοσιογράφο, τη Γιεγκανέ Σαλεχί.

Εκείνη αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από μερικούς μήνες, αλλά ο Τζέισον Ρεζάιαν, που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία, πέρασε 544 ημέρες στη φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερος τη 16η Ιανουαρίου 2016, την πρώτη ημέρα εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τον Μάιο του 2018 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κι επανέφερε μονομερώς σε ισχύ τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν καταλαμβάνει την 170ή θέση — επί συνόλου 180 κρατών — στην παγκόσμια κατάταξη του 2019 ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως την καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης