Κλιμακώνεται η κρίση στην Αλβανία: Απειλεί «θεούς και δαίμονες» ο Ράμα

Κλιμακώνεται η κρίση στην Αλβανία: Απειλεί «θεούς και δαίμονες» ο Ράμα

Πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Αλβανία μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές - «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τη διαδικασία, θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει» απαντά ο Ράμα

albania_ar
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση που συνταράσσει την Αλβανία, μετά και την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου. Η απόφασή του αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες σφοδρές διαδηλώσεις που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της πρωτεύουσας σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση της Αλβανίας συμμετέχει σε αυτές, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού. Κεντρικό της σύνθημα και επιχείρημα είναι ότι πραγματοποιήθηκε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μεταξύ άλλων, αφορμή αποτέλεσαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου Δυρραχίου- και στενού συνεργάτη του ίδιου του Έντι Ράμα- με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών.

Σε αυτές εκτίθεται βαρύτατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ως οργανωτής της νόθευσης της λαϊκής ψήφου με τη χρήση πακτωλού ναρκοχρήματος. Μετά τη δημοσίευση αυτών των συνομιλιών τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητεί τον υπεύθυνο της «διαρροής κρατικών μυστικών». Ακολούθησε η παραίτηση των 43 βουλευτών του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι εγκαταλείπουν το αξίωμά τους, καθώς «δεν βλέπουν κανένα λόγο να παραμένουν σε ένα Κοινοβούλιο που προέκυψε μέσω των ψήφων του εγκλήματος και της μαφίας».

Albania: Police clash with anti-govt protesters as president cancels general elections


Ο Μέτα, συντασσόμενος πλέον με τους διαδηλωτές, υποστήριξε ότι η «πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών». Όπως ήταν αναμενόμενο, με την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να πραγματοποιείται έξω από το Κοινοβούλιο, όπου το πλήθος πετούσε καπνογόνα, ζητώντας να παραιτηθεί ο Ράμα. Η αντιπολίτευση, κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις πορείες, ενώ χαιρέτισε την ακύρωση των εκλογών ως «μία πρώτη νίκη».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε μέσω της βίαιης καταστολής, ενώ απείλησε ευθέως τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει». Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα καθαίρεσης του Μέτα, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου». Την ώρα, μάλιστα, που σημειώνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από τη Βουλή, ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα ότι: «ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ! Καληνύχτα».

rama-2


Αν και ο Αλβανός πρωθυπουργός έμοιαζε μέχρι πρότινος να ελέγχει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας του, πληθαίνουν τα αφιερώματα στα διεθνή μέσα για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα. Προ εβδομάδων, η "Bild" φιλοξενούσε σχετικό δημοσίευμα για το ρόλο της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος στο δημόσιο βίο της Αλβανίας και στην πολιτική. Επανήλθε με άρθρο που μιλάει πλέον ανοιχτά για την επιρροή που έχει πάνω στο Ράμα η συγκεκριμένη ομάδα μαφίας η οποία του διασφαλίζει ψήφους. Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου σήμερα στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.


rama-1
rama-3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης