Χάος και επεισόδια στην Αλβανία - Ο Μέτα ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου

Albania01-mesa

Επεισόδια έξω από το αλβανικό κοινοβούλιο - Η αντιπολίτευση ζητάει παραίτηση Ράμα και πρόωρες εκλογές

Χάος επικρατεί στην Αλβανία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές.

Μόλις ανακοίνωσε την απόφαση αυτή, πολλοί Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να προκαλούν επεισόδια. 

Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και πετούσαν καπνογόνα, ωστόσο η αστυνομία τους απώθησε με ρίψη χημικών. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για διαφθορά και ζητάει να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Λουλζίμ Μπασά, πρώην δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και τις πορείες.  Είπε μάλιστα ότι η απόφαση να ακυρωθουν οι δημοτικές κάλπες είναι μία πρώτη νίκη των διαδηλωτών, καθώς είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Από την πλευρά του πάντως ο Ράμα λέει ότι δεν θα ακυρωθούν οι κάλπες.  Οι δημοτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου, ωστόσο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επιτρέπουν.

Έντι Ράμα: «Ο Μέτα δεν θα ανακόψει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου»

Ο Έντι Ράμα τοποθετήθηκε σχετικά με την στάση του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα για τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου.  «Δεν αιφνιδιάστηκα, το περίμενα. Όλο αυτό δεν είναι παρά το κλείσιμο του κύκλου ενός σχεδίου που εχει καταστρωθεί εδώ και καιρό. Για μια μοναδική αιτία. Δεν ζητάνε την αναβολή των εκλογών αλλά θέλουν να ρίξουν τη κυβέρνηση και να εμποδίσουν την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη. Αλλά ούτε την κυβέρνηση μπορούν να ρίξουν ούτε την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη μπορούν να ανακόψουν και στις 30 Ιουνίου θα κάνουμε εκλογές γιατί οι εκλογές είναι του λαού, δεν είναι των κομμάτων ούτε του Προέδρου», δήλωσε ο Ράμα σύμφωνα με το himara.gr.

Σημερινά σενάρια στον αλβανικό τύπο μιλούν για σχέδιο καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Για να συμβεί αυτό ο Ράμα θα χρειαστεί να βρει 94 ψήφους στην "διαλυμένη" αλβανική Βουλή. Υπενθυμίζουμε πως στην Αλβανία εδώ και αρκετό καιρό δεν λειτουργεί το συνταγματικό δικαστήριο καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται ποινικά για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους του Μέτα όσο και του Ράμα.Albania: Police clash with anti-govt protesters as president cancels general elections


alb01


«Την Δευτέρα 10 Ιουνίου θα ανακοινώσουμε δημόσια όλα τα επιχειρήματα της συνταγματικότητας, του Νόμου και της λογικής, που οδήγησαν στην λήψη αυτής της απόφασης», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Προεδρεία.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα αναφέρει:

1. Με βαθειά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης από καμία από τις δύο πλευρές.

2. Λαμβάνοντας υπ'όψη την αναγκαιότητα της άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

3. Αναλαμβάνοντας την υψηλή συνταγματική και θεσμική ευθύνη και πεπεισμένος πως η προάσπιση των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από κάθε εκ του νόμου προθεσμία, ως άρχων του Κράτους και εμμένοντας στο όρκο για να υπηρετώ με κάθε τρόπο της τήρηση της σταθερότητας , της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

4. Με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της "Κοπεγχάγης" και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών , οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές. Κατ' αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020. 

alb02


5. Καλώντας όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Έχω αποφασίσει να ακυρώσω το Διάταγμα υπ'αριθμ. 10928 της 05.11.2018 για την διενέργεια εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκησης στις 30.6.2019.

Στην πρώτη ανακοίνωση την Δευτέρα 10 Ιουνίου η Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει δημόσια όλα τα επιχειρήματα της συνταγματικότητας, του Νόμου και της λογικής, που οδήγησαν στην λήψη αυτής της απόφασης.

Παράλληλα εφιστά τη προσοχή όλων των μελών να αποφύγουν κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το himara.gr η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υποψηφιότητα του Φ. Μπελέρη για τον δήμο Χειμάρρας.

alb03ΣΧΟΛΙΑ (35)

@5

Φαντάσου πόσο "στεναχωρήθηκε" η Ευρώπη όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, βρε ΟΥΣΤ από παντού άκουγες , κατέβα σιγά σιγά από το καλάμι γιατί κινδυνεύεις !

Αυτά δεν τα βλέπει η Ευρώπη ?

Ο φασίστας Ράμα θέλει να μπει και στην Ε Ε ! Ουστ .....ναρκέμπορα !

Βας

Για όποιον με διαβάζει και το θυμάται, ήδη απ'την επόμενη μέρα της δολοφονίας Κατσίφα στη Β. Ήπειρο, είχα γράψει σχόλιο εδώ στο "ΘΕΜΑ" ότι ο τηγανοκέφαλος Έντι, το πολύ μέχρι το Σεπτέμβρη του '19 θα ψάχνει διαφυγή / πολιτικό άσυλο σε χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ.Όπως έκανε ο ανεκδιήγητος Γκρούεφσκι που ζει κρυπτόμενος στην Ουγγαρία... Στο ίδιο σχόλιο είχα επισημάνει επίσης ότι είναι θέμα χρόνου για τις Ελληνικές Υπηρεσίες να ανακαλύψουν τις ταυτότητες τόσο αυτού που έδωσε την εντολή δολοφονίας Κατσίφα όσο κι αυτού που τον εκτέλεσε!

Μεταοθωμανικά κράτη

καταδικασμένα στην διαφθορά και την παρακμή με αδίστακτους άχρηστους λαούς

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Ευκαιρία να ακολουθήσει και ο Τσίπρας. Μαζεύει Ρουβίκωνες και σία, τα κάνει μπάχαλο 1 βδομάδα και βγαίνει περήφανος και αναστέλει τις εκλογές επ' αόριστον...

Βαλκάνια

Ο υπόνομος της Ευρώπης

Τα

Ίδια και χειρότερα μας περιμένουν δυστυχώς με κουλη πρωθυπουργό

***

Θελουνε και εκλογες τα ΑΛΒΑΝΑ! Ε ρε Χοτζας που σας χρειαζετε βρωμιαρηδες

Ali

Εσένα σου χρειάζετAI ένας δάσκαλος, να σου μάθει ορθογραφία.

***

Οντως εκανα λαθος απο το autocorrect. Τουλαχιστον δε με λενε ALI, να ειμαι αλβανο-μουσουλμανο-πιθηκος. ΟΥΣΤ ΑΛΒΑΝΕ

Ali

Όπως κι αν σε λένε, δεν το επέλεξες εσύ. Το επέλεξαν κάποιοι άλλοι για σένα. Όπως και την θρησκεία σου επίσης. Αλλά για την ορθογραφία, το επέλεξες εσύ!!

***

Οτι πεις Αλβανό- πίθηκε.

Μπραβο σου Αλί

γιατί έχουμε μπουχτίσει με τον κάθε ανορθόγραφο που γράφει μακακιες εδώ μέσα

***

Autocorrect ξέρεις το σημαίνει Αλβανό-πίθηκε; Ειναι να αλλάζει μονο του τη λέξη το προγράμμα. Σου εβαλα δυςκολα το ξερω. Αιντε βρωμιαρηδες που γίνατε και άνθρωποι. Αλβανα ε αλβανα. Βρωμάει το χνώτο σας ξεβρακωτοι και γίνατε και μαγκες. Πιςω στο Τιρανο αμά δε σας αρεσει. Δε φταίτε εσείς, εμεις φταίμε που δε σας κανόνισαμε οταν επρεπε κολοφαρα.

Ali

Το δύσκολο είναι όταν δεν ξέρεις να γράψεις, δεν ξέρεις ούτε ορθογραφία και βάζεις πρόγραμμα να σου το κάνει σωστά.

Από

Τον τρόπο κ μόνο που γράφεις και εκφράζεσε, είναι ξεκάθαρο ότι είσαι άτομο τρίτης κατηγορίας. Θα έχεις καταλάβει ότι όσο πιο χαμηλή μόρφωση έχεις, τόσο ασήμαντος γίνεσαι και το μονό που καταφέρνεις είναι να γελοιοποιήσε .

Steve

2.000.000 πληθυσμός. Το 1.000.000 έχει φύγει και από το υπόλοιπο οι μισοί θέλουν να φύγουν και αυτοί. Οι υπόλοιποι σκοτώνονται. Μια χαρα τους βλέπω!!!

Aνταποκριτής

Είμαι στα Τίρανα. Πρώτον: Το κτήριο έξω απο το οποίο πέφτει το ξύλο δεν είναι το Κοινοβούλιο αλλά το ανάλογο Μαξίμου (κατοικία και γραφείο του Πρωθυπουργού). Δεύτερον: στα 300 μέτρα απο τα "άγρια επεισόδια" δεν έβρισκες ούτε σκαμπώ να καθήσεις στα μπαρ. Η αλήθεια είναι πως ακούγονταν πότε πότε τα δακρυγόνα οι ή ανάλογες κρότου λάμψης ή ότι άλλο χρησιμοποιήθηκε, αλλά η ζωή ενάμισι τετράγωνο πιο πέρα εξελισσόταν ομαλότατα. Οπότε απο τον τίτλο κρατήστε μόνο τα επεισόδια, τα οποία κράτησαν ένα γεμάτο διωράκι, ενω πριν δύο ώρες που πέρασα απο εκεί δεν έχει ούτε γόπα στον πεζοδρόμιο, αλλά επίσης δεν έχουν σπάσει τίποτα, ούτε φανάρι αλλά ούτε και μαγαζί. Επίοσης δεν θα δείτε ούτε ένα σύνθημα στους τοίχους, όχι μόνο απο χθες αλλά και γενικά. Αυτά να τα βλέπουμε εμείς οι "πολιτισμένοι".

Το

Επιβεβαιώνω κ εγώ. Είναι εντελώς άλλη εικόνα από αυτή που παρουσιάζουν. Δεν έχει ανοίξει μύτη, λίγο παραπέρα η ζωή συνεχίζεται κανονικότητα, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ποιος σε πιστεύει ώμος....

Xr

Πολιτισμενα επεισοδια....μαλιστα...αν δεις κ κατι αλλο πες μας...μη μας αφησεις στο σκοταδι...

Φιλαράκι

Δλδ σαν να λέμε όταν γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια κάθε μέρα , παραλύει η ζωή στην Αθήνα , έτσι δεν είναι ;

ΑΡΙΣ

Αλβανος ανταποκριτης χωρις ονομα... μαλλον απο πλατεια Ομονοιας... ασε μας ρε...

.

Πιο Έλληνας απο σένα είμαι, ξερόλα, που κόλλησες στο όνομα. Εσυ μάλλον δεν έχεις πάει πιο πέρα απο την Ομόνοια. Ευτυχώς δηλαδή, μη μας κάνεις ρεζίλι, κάτσε στο καφενείο, καλά είσαι εκεί.

Πακιστανική ένωση ΛΟΑΤΚΙ Βορείων προαστίων

Μην λες αλήθειες διότι θα πάθουν κάνα εμφραγματάκι τα απολιθώματα της Νεοελλάδας. Τα τελευταία 10 χρόνια η Αθήνα (που είναι τριτοκοσμική πόλη) έχει κάνει 10 βήματα πίσω και τα Τίρανα 10 βήματα μπροστά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

merkel-troubled

Στα ονόματα για την προεδρία της Κομισιόν ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόσθεσε και αυτό της Άγκελας Μέρκελ. Φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πως δεν αποτελεί επιδίωξη της γερμανίδας καγκελαρίου. Ο στόχος του όμως είναι αλλος

trump

«Αυτοί οι αποτυχημένοι των New York Times δημιουργούν ιστορίες λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τις κυβερνοεπιθέσεις τους εναντίον της Ρωσίας. Αυτό είναι πιθανή πράξη προδοσίας», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter

irans

«Το ιρανικό καθεστώς δεν σεβάστηκε την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη και ενώ εκείνος βρισκόταν εκεί απάντησε στις προσπάθειές του εξαπολύοντας επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων, ένα εκ των οποίων ήταν ιαπωνικό», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν 

nautilia-tanker

«Και τα 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ αναχώρησαν από το Ιράν, από το αεροδρόμιο Μπαντάρ Αμπάς, και έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 19:30 ώρα Ελλάδας» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση