Γερμανία: Ο «φόρος αίματος» ξεσηκώνει τις γυναίκες

Γερμανία: Ο «φόρος αίματος» ξεσηκώνει τις γυναίκες

Σερβιέτες και ταμπόν θεωρούνται «είδη πολυτελείας» και υπόκειται στον υψηλό ΦΠΑ, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές ακόμα περισσότερο

germania-tabon-ena
Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής εκστρατείας στη Γερμανία για την κατάργηση του «φόρου των ταμπόν».

Μια επιτυχημένη καμπάνια των γυναικών στη χώρα της Μέρκελ που τώρα ζητούν από την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) να επιληφθεί του θέματος.

Οι Γερμανίδες έχουν ήδη αποστείλει σχετικό αίτημα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και την υπουργό Ισότητας ζητώντας τους να τεθεί προς συζήτηση το επίμαχο θέμα στη γερμανική βουλή, όπως μεταδίδει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Η τιμή των προϊόντων γυναικείας υγιεινής υπήρξε ανέκαθεν ένα πολιτικώς ευαίσθητο θέμα.

Ο «φόρος των ταμπόν», που επιβάλλει στα προιόντα αυτά τον υψηλό φόρο προστιθέμενης αξίας για τα πολυτελή αγαθά, πυροδότησε διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν είναι ένα κόστος που οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν, ωστόσο, σε πολλές χώρες δεν αντιμετωπίζεται ως είδος πρώτης ανάγκης, με τον ΦΠΑ να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στο προϊόν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Mit unserer Superpower in's Wochenede 💪 #happybleeding #einhornperiod #einhorntalkingperiods #powertotheperiod #menstrutationmatters #periodsarecool #period Picture by @feminist.positivity

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη einhorn Period (@einhorn.period) στις




Αντίστοιχο κίνημα στη Βρετανία

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το κίνημα #freeperiods με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ σε σερβιέτες και ταμπόν, είχε διεθνή απήχηση πριν από δύο χρόνια.

Κλείσιμο
Τον Απρίλη του 2017, όταν η 18χρονη Aμίκα Τζορτζ έμαθε ότι υπάρχουν κορίτσια στη Βρετανία που δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος αγοράς σερβιέτας ή ταμπόν, αποφάσισε να κινητοποιηθεί και να ευαισθητοποιήσει και άλλους για το θέμα.

Η Αμίκα και η ομάδα της ζητούσαν την κατάργηση μιας φορολογικής ρύθμισης που είναι άδικη και σεξιστική, δεδομένου ότι αφενός η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική λειτουργία του γυναικείου ανθρώπινου σώματος και επομένως είναι αδικαιολόγητο τα προϊόντα διαχείρισής της να θεωρούνται αγαθά πολυτελείας.




Θεωρείται «αγαθό πολυτελείας» και υπόκειται στον υψηλό ΦΠΑ

Στη Γερμανία υπάρχουν δύο διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ: το 19% για τα αγαθά πολυτελείας και το 7% για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η υψηλή φορολογία των προϊόντων υγιεινής όπως είναι τα ταμπόν και οι σερβιέτες (19%), αποτελεί μία μορφή φορολογικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών λόγω του φύλου τους, η οποία στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, επισημαίνουν οι γυναίκες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκστρατεία.

Στην Κένυα, τον Καναδά, την Ινδία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες, ο φόρος έχει καταργηθεί για τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Στη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο φόρος κυμαίνεται από πέντε έως 10%.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Von Wegen Binden tragen sei uncool oder unbequem 💁🏼‍♀️ #slay #einhornperiod #einhorntalkingperiods #powertotheperiod #menstrutationmatters #periodsarecool #period #pad Picture by @manilaluzon and gown by @theladyhyde

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη einhorn Period (@einhorn.period) στις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης