Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η «μάχη» της επόμενης ημέρας για την προεδρία της Κομισιόν

Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η «μάχη» της επόμενης ημέρας για την προεδρία της Κομισιόν

Ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» για τις θέσεις «κλειδιά» στη ΕΕ

Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η «μάχη» της επόμενης ημέρας για την προεδρία της Κομισιόν
Δύο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η πραγματική ευρωπαϊκή εκστρατεία. Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στον απόηχο των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του ένατου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ακροδεξιό «τσουνάμι» που θα σάρωνε την Ευρώπη δεν ήταν τελικά τίποτε περισσότερο από ένα, όχι και τόσο ισχυρό, κύμα. Τα περισσότερα κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές τα καταγράφουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία του Ματέο Σαλβίνι. Ακόμα και στη Γαλλία η κυρία Μαρίν Λε Πεν έλαβε 2,5 εκατ. λιγότερες ψήφους από όσες είχε λάβει το 2014, ενώ η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών.

Το μόνο βέβαιο για την επόμενη Ευρωβουλή είναι ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στην κεντροδεξιά (ΕΛΚ) και κεντροαριστερά (SPD) δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πλειονοψηφία στην «κάτω βουλή» της ΕΕ. Η εκπληκτική άνοδος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων που ίσως να έχει περισσότερους ευρωβουλευτές από τους ακροδεξιούς ευρωφοβικούς του κ. Σαλβίνι και η συμμετοχή των ευρωβουλευτών του Εμανουέλ Μακρόν στην ομάδα των Φιλελεύθερων, αλλάζουν όλες τις συμμαχίες.


Ο συσχετισμός δυνάμεων στο ΕΚ


Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα καταφέρουν για πρώτη φορά να εκλέξουν τον απαραίτητο αριθμό ευρωβουλευτών για να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό». Τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα κόμματα αναμένεται να συγκέντρωσαν από κοινού μόλις 326 έδρες. Περίπου 50 λιγότερες από όσες χρειάζονται για να σχηματίσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειονοψηφία. Οι ευρύτερες συμμαχίες είναι απαραίτητες, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι. Πιθανή συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους δεν εξασφαλίζει την πλειονοψηφία. Ακόμα και αν συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δέκα έδρες.


Μια πιθανή συμμαχία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φιλελευθέρων και Πράσινων δεν αρκεί επίσης για να υπάρξει ένας ευρύτερος συνασπισμός στο ΕΚ. Μόνο αν συμμετέχουν και οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς υπάρχει η απαραίτητη πλειονοψηφία των 396 ευρωβουλευτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΕΛΚ, Φιλελευθέρων, Πράσινων και Σοσιαλδημοκρατών. Οι περίπου 504 ευρωβουλευτές που θα εξασφάλιζε μια τέτοια συνεργασία θα καθιστούσε ευκολότερο το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά δύσκολη τη συνεργασία στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Οι «μουσικές καρέκλες» των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ 


Σήμερα Τρίτη 28 Μαΐου, οι 28 αρχηγοί κρατών - και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα συναντηθούν στις Βρυξέλες με σκοπό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν, έως τη σύνοδο του Ιουνίου, στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Οι 28 ηγέτες προτείνουν το πρόσωπο, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που το εκλέγει. Βάσει των Συνθηκών, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει τον πρόεδρο της Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών».
Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η «μάχη» της επόμενης ημέρας για την προεδρία της Κομισιόν





Τα ονόματα


Για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον διάδοχο του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ακούγονται, προς το παρόν τα εξής ονόματα:


Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ, ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ έχει την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ. Η οποία μετά από 15 ολόκληρα χρόνια στην Καγκελαρία κατάφερε και πάλι να λάβει τις περισσότερες ψήφους στη χώρα της. Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ αν και με λιγότερες έδρες.


Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, η «κυρία με τους φόρους», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται ως φαβορί. Είναι γυναίκα (δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν). Είναι Φιλελεύθερη και είναι από τις πιο ικανές Επιτρόπους. Οι Φιλελεύθεροι του Φερχόφσταντ και του Μακρόν θα έχουν ισχυρή φωνή στο ΕΚ.


Κλείσιμο
Φρανς Τίμερμανς. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υποψήφιος του S&D για την προεδρία της Επιτροπής. Το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες, κέρδισαν την πρώτη θέση στις εκλογές στην Ολλανδία.


Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρώην Επίτροπος, μέλος του ΕΛΚ και πρώην υπουργός στη Γαλλία έχει τη στήριξη συγκεκριμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο το όνομά του ακούγεται και για την επόμενη θέση

Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάει η «μάχη» της επόμενης ημέρας για την προεδρία της Κομισιόν


Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ


Μισέλ Μπαρνιέ. Ακόμα μια πιθανή θέση για τον «Mr Brexit»


Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη από την Ουάσιγκτον. Το βιογραφικό της και η δημοφιλία της, λειτουργούν υπέρ της.


Αντόνιο Κόστα. Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει άριστες σχέσεις με τους Φιλελεύθερους του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τους Σοσιαλδημοκράτες, των οποίων αποτελεί μέλος. Ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από μια μικρή χώρα του ευρωπαϊκού νότου που πέρασε τη βάσανο των Μνημονίων, είναι μια ιδέα που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.


Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» για τις θέσεις κλειδιά της ΕΕ ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν Μάρτιν Σελμάγιερ δεν απέκλεισε το γεγονός να χρειαστεί ακόμα και μια μικρή παράταση της θητείας του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης