Το «Ζάππειο» του Τσίπρα στη γερμανική Βουλή: Προβληματισμός, αλλά το «μπαλάκι» στους δανειστές

Το «Ζάππειο» του Τσίπρα στη γερμανική Βουλή: Προβληματισμός, αλλά το «μπαλάκι» στους δανειστές

Σύμφωνα με το AfD, η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, του τρίτου Μνημονίου, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - Πώς τοποθετήθηκαν τα άλλα κόμματα

bundestag
Το γερμανικό Κοινοβούλιο συζήτησε σήμερα αίτημα του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αφορούσε την Ελλάδα. Η Αθήνα θα πρέπει, κατά το AfD, να επιστρέψει την τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (Μνημόνιο) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αιτιολογώντας το αίτημα του κόμματός του, ο βουλευτής του AfD και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, Πέτερ Μπέρινγκερ, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιεί επαρκώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τα πρόσφατα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και οι φοροελαφρύνσεις δεν θα επιτρέψουν να επιτευχθεί το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπέρινγκερ, να επιστρέψει στον ESM την τελευταία δόση, που έλαβε τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, ο βουλευτής Έκαρντ Ρέμπεργκ καταλόγισε στην AfD έλλειψη αλληλεγγύης προς έναν Ευρωπαίο εταίρο. Όπως είπε, και ο ίδιος βλέπει με κριτική ματιά τις πρόσφατες οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αρμόδιοι όμως να τις κρίνουν είναι πρωταρχικά οι θεσμοί. Άλλωστε, στη συμφωνία με την Ελλάδα δίνεται έμφαση στην τήρηση των μακροοικονομικών στόχων, ενώ βραχυπρόθεσμα επιτρέπονται ελαστικοί χειρισμοί.

Πέραν αυτού, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες: μείωση της ανεργίας κατά 10%, ετήσια οικονομική αύξηση πάνω από 2%, επιστροφή στις χρηματαγορές. Έπειτα, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα σε σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων.

Ανάλογη επιχειρηματολογία ανέπτυξε η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Σόνια Αμαλία Στέφεν. Σύμφωνα με την κυρία Στέφεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, πιστοποίησε στην Ελλάδα «μεγάλη πρόοδο», ανάπτυξη 2,2% φέτος και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, το αίτημα του AfD απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die Linke. Το ζήτημα παραπέμφθηκε προς περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης